Balatonfüred

2015.10.23. 13:27

Október 23.: El kell hinnünk

Balatonfüred – A településen már csütörtök délután elkezdődött az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepség.

Kekk Sára

Október 22-én, este hét órakor tartották a településen a fáklyás emlékmenetet, mely a Szent István térről indult a köztemető '56-os emlékkeresztjéhez.

Október 23-án, délelőtt fél tízkor a református templomban ünnepi istentiszteletet tartottak, melyet koszorúzás követett Bibó István szobránál a Tagore sétányon. Később a Kovászna parkban, a Szabadságharcos fiú szobránál rendezett ünnepségen Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara várta a megemlékezőket, majd Baranyi Péter színművész előadásában meghallgathatták Jankovich Ferenc Idei hó című művét.

A szavalatot Alexa Károly irodalomtörténész ünnepi beszéde követte, melyben kiemelte, tünetértékű, ahogy az 1848-as események és az 1956-os forradalom között rendre párhuzamot állítunk, majd ezután szükségszerűen sajnálkozunk 1956 letűnt mitológiáján és jelképes tettek hiányán. Ahogy az irodalomtörténész mondta, el kell hinnünk, hogy mindaz az eszmekör, ami a rendszerváltáskor újabb fordulatot adott a nemzetnek, az 1956-ban fogalmazódott meg.

A rendezvényen Balatonfüred Város összkórusa Pileczky Erzsébet karnagy vezetésével színesítette az emlékműsort, melyet a Szabadságharcos fiú szobrának koszorúzása zárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!