Balatonfűzfő

2016.03.17. 16:05

Fejlesztenék a turizmust – Segíthet a szereplők összefogása

Balatonfűzfő – A településmarketing lehetőségeiről, az önkormányzat és a turisztikai egyesületek feladatairól is szó esett a napokban rendezett turisztikai szakmai rendezvényen.

Marton Attila

A házigazda balatonfűzfői önkormányzat a turisztikai szezon közeledte miatt kezdeményezte a találkozót azzal a céllal, hogy párbeszédet és együttműködést kezdeményezzen a turizmusban érintett szereplők között.

Minden településen meg kell találni azt a sajátosságot, ami odavonzza az embereket, mondta köszöntőjében Marton Béla polgármester. Hozzátetette, Fűzfő többarcú település, az iparváros kategóriából azonban igyekszik kitörni a turizmus felé. A városvezető arról is beszélt, a Balaton-parti települések között együttműködés helyett verseny van, amin a jövőben változtatni kell. Végezetül megjegyezte, a tervek szerint a turisztikai szakmai napot minden szezon előtt és után megtartanák, hogy átbeszéljék a terveket és elemezzék az előző idényt.

Piskóti István szerint a településeknek imázst kell építeniük
Fotó: Marton Attila

Piskóti István, a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán működő Marketing Intézet vezetője a településmarketingről tartott előadást. Kiemelte, a hazai turizmus közelíti a GDP-n belül a tíz százalékot, azonban a külföldi turisták többsége Budapestet keresi fel, emiatt erősen koncentrált a turizmus. A marketingről szólva elmondta, a városoknak imázst kell teremteniük, saját márkát kell felépíteniük, ugyanis csak azt a terméket lehet jól eladni, aminek van márkája. Hozzátette, a településmarketing csak akkor lehet sikeres, ha a turizmusban dolgozó vállalkozók, a közösségi szereplők – jellemzően a helyi turisztikai desztinációmenedzsmentek – és az önkormányzat összefog. A nemzetközi turisztikai trendekről elmondta, növekszik a belföldi turizmus aránya, és egyre inkább megélénkül az egészség- és sportturizmus iránti kereslet. Az üdülések hossza csökken, az átlagos tartózkodási idő 2,4–2,6 nap, a turisták egy évben többször, de a korábbinál rövidebb ideig nyaralnak.

Takács László, Balatonfűzfő jegyzője Az idegenforgalmi adó körüli anomáliák az önkormányzat szemszögéből nézve címmel tartott előadást, míg Gere Ágnes, a Szigetszentmiklós és térsége TDM-menedzsere arról beszélt, milyen településfejlesztési lehetőségek nyíltak a turizmus segítségével a Ráckevei-Duna-ág mentén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!