Balatonfűzfő

2016.04.08. 18:56

Nem szavazhatnak a lőporgyárról a fűzfőiek

Balatonfűzfő - Nem lehet népszavazást kiírni a településre tervezett lőporgyárról a Veszprémi Törvényszék végzése szerint, a döntésről helyben megoszlanak a vélemények.

Marton Attila

A törvényszék indoklása szerint nem sorolhatók a helyi közügyek közé a kőporgyár létesítésével és az ipari park további fejlesztéseivel kapcsolatban beadott népszavazási kérdések.

A településen lapunk munkatársai pénteken több helybélit is kérdeztek a döntésről. Az egyik lakos arra panaszkodott, hogy kevés az információ és nem megfelelő a tájékoztatás a beruházásról. Más örömét fejezte ki amiatt, hogy újraindulhat a lőporgyártás, de akadt olyan nyilatkozó is, aki nem tud megbízni a beruházást tervező cégben. Furcsa módon a népszavazás lehetőségének elúszása kevésbé foglalkoztatta a megkérdezetteket.

Megkerestük a népszavazási kérdések egyik kezdeményezőjét, Lajkó Frigyes önkormányzati képviselőt, aki elmondta, csalódott a döntés miatt, és sajnálja, hogy a bíróság nem adott lehetőséget a fűzfőieknek, hogy helyi népszavazás keretében véleményt nyilváníthassanak egy ilyen meghatározó jelentőségű ügyben. A végzés azért is lepte meg, mert 2009-ben egy hasonló jellegű kérdésben – egy biofinomító és biogázüzem létesítésével kapcsolatban – már tarthattak helyi népszavazást, a referendumokat érintő jogszabályok pedig szerinte azóta nem változtak érdemben.

(Fotó: Balogh Ákos)

Az önkormányzati képviselő szerint nem igaz, hogy a város életét befolyásoló döntésekbe nincs beleszólása a helyi képviselő-testületnek, ugyanis a városfejlesztési stratégia, valamint a helyi rendezési és szabályozási tervek megszabják a beruházások kereteit, ezért a következő testületi ülésen javasolja majd ezek felülvizsgálatát és módosítását. Ha szükséges, kezdeményezni fogja a Balaton-törvény módosítását is, amelyben olyan támogatókat tudhat majd maga mögött, mint Kontrát Károly parlamenti államtitkár és Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke.

(Fotó: Balogh Ákos)

Marton Béla polgármester a törvényszéki döntéssel kapcsolatban elmondta, az önkormányzatnak jelenleg nincs további teendője az ügyben, tudomásul veszik a végzést. A polgármester ígéretet tett, a lőporgyárral kapcsolatos beruházást érintő lakossági észrevételeket továbbítják a döntéshozóknak, így az ügyben eljáró hatóságnak, valamint a Nemzetgazdasági Minisztériumnak is, újabb lakossági fórum összehívását egyelőre nem tervezik. Úgy vélte, az év elején tartott fórum óta megjelentek azok a vélemények is a településen, amelyek szerint Balatonfűzfőnek szüksége van a beruházásra, és a működtetésre vonatkozó szigorú szabályok miatt nincs félnivalójuk a helyieknek.

Kerestük a döntéssel kapcsolatban Csala Józsefet, a beruházó cég ügyvezetőjét, aki azonban elhárította érdeklődésünket, jelenleg külföldön tartózkodik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!