Balatonkenese

2014.10.08. 15:30

Nagy sikerű gobelinkiállítás látható a kenesei Kultúra Házában

Balatonkenese - A varrás összetartó erő, közös hobbi a kenesei alkotók számára, akiknek munkáiból nyílt kiállítás a Kultúra Házában.

Balla Emőke

A balatonkenesei kézimunkaszakkör nyolc éve működik Balatonkenesén, tagjai több kivételes kiállításon mutatkoztak be a nagyközönség előtt. A mostani tárlat azért igazán különleges, mert a kézimunkázók Alfons Mucha festőművész munkái nyomán készítették az alkotások többségét.

Az évenkénti Gyöngyhalászat kiállításokon láthattuk Németh Sándorné gobelinképeit. Később az otthoni öltögetést felváltotta a társak, a közösség iránti igény és akarás, valamint a hasonló kedvteléssel, varrással, kézimunkával, gobelinnel foglalkozók ösztönzése, míg megalakult a varrószakkör. Ma tizenhárom taggal működik a szakkör, tagjai hetente rendszeresen részt vesznek a foglalkozásokon.

A balatonkenesei kézimunkaszakkör tagjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Kultúra Házában
Fotó: Közművelődési Intézmény és Könyvtár

- Ma, amikor csak kivételes helyeken jellemző, hogy felnőttek önszántukból jókedvűen, délutánonként összejövetelt tartanak, a mi varróink rendszeresen minden hétfőn itt vannak, és jóízű duruzsolásuk betölti a termet, a házat - mondta Győrfi Károlyné, a közművelődési intézmény vezetője a kiállítás megnyitóján. És annál nagyobb öröm nincs, mikor már nem is csak a varrás az összetartó erő, nemcsak a közös hobbi, hanem kirándulások, színházi élmények vagy a rendszeres testmozgás is. Bizton tudom, hogy ez a közösség az, amely átsegíti a benne résztvevőket néha olyan nehéz élethelyzeteken is, amit egyedül nehezebb lenne elviselni. Ez a közösség igazi ereje, ez az a kincs, amit megérezni, megélni óriási dolog. Óriási dolog és kitüntetés mindazoknak, akik benne élnek, és nekünk is, akik látjuk és érezzük ezt.

Kívánom, hogy a szak-kör összetartó ereje emelje hétköznapjaikat, és varázsolja ünneppé azokat az alkalmakat, mikor együtt lehetnek, és együtt dolgozhatnak, együtt nevethetnek! Érezzék mindennapjaikban az Alfons Mucha ihlette szépséget, ragyogást! Az alkotómunka áthidalja az időt! - zárta beszédét Győrfi Károlyné.

A különleges gobelinkiállítás október végéig tekinthető meg a balatonkenesei Kultúra Házában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!