Belföld

2009.01.23. 03:29

Csodák idehaza - Vidéken is megnyílt a Kulturális turizmus éve

<b>Balatonfüred</b> - A magyar kultúra napján tartották a Kulturális turizmus évének vidéki nyitórendezvényét. Átadták a Balatonfüred Város Kultúrájáért díjat is, melyet <em>Kellei György</em>, lapunk kulturális rovatvezetője vehetett át.

Kiss Nikolett

A Magyar Turizmus Zrt. 2006 óta minden évben egy-egy téma köré összpontosítja anyagi és marketingforrásait. Így a Bor és gasztronómia, a Zöldturizmus, a Vizek éve után az idén a kultúráé lesz a főszerep. 

Mint azt dr. Kovács Miklós turisztikai államtitkár a Hotel Silver Resortban megtartott évadnyitón elmondta: a tematizálás a jövőben is megmarad, ugyanis bebizonyosodott, hogy így tudják a nemzeti marketingre költhető forrásokat a leghatékonyabban felhasználni. 

Egyébként pedig a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia egyik prioritása a kultúrára épülő termékfejlesztés, kulturális örökségünk a turisztikai kínálat egyik alapja. 

Hangsúlyozta: a kultúra nemcsak cél, hanem eszköz is, amellyel több belföldi és külföldi vendég ismerheti meg az országot, és növekedhet a vendégéjszakák száma is. Itthon láss csodát! - hangzik a kampányév szlogenje.

A kulturális év öt fő terméke a fesztiválok, kulturális rendezvények, a városlátogatás, a bor és gasztronómia, az élő hagyományok, valamint a friss, XXI. századi kortárs művészet. 

A Turizmus zrt. a kampány-évhez kapcsolódóan már 360 kulturális csomagajánlatot gyűjtött össze. Ezernyi kulturális emlék, épített örökség, hagyományok, kiállítóhelyek, fesztiválok kapcsolódnak a Balatonhoz, mondta el Dani Barbara

Az MT Zrt. Balatoni Regionális Turisztikai Projekt Irodája igazgatója ismertette: minden évszakban más-más ajánlatokkal készülnek a régióba érkezőknek. A Balaton 7 elnevezésű rendezvény keretében május 9-17. között pedig hét kiemelt helyszínen számos kedvezményt adnak a részt vevő szolgáltatók. 

Balatonfüreden a kultúra stratégiai cél, nem csak egy éven át - fogalmazott Cserép László, az önkormányzat művelődési osztályának vezetője, aki elmondta azt is: az idei év újdonsága, hogy összefogtak két településsel. 

Debrecen az idei év díszvendége, Tihannyal pedig hosszú távú kulturális és idegenforgalmi együttműködést írtak alá. A gondolatsort folytatva dr. Bóka István polgármester kiemelte: Balatonfüred a kultúra és a művé-szetek városa kíván lenni, e szellemben folynak a fejlesztések 2004 óta. 

Ehhez elengedhetetlen, hogy az önkormányzat vállalkozásbarát környezetet teremtsen, ugyanis a Balaton ékköve programok során 10 milliárd forintot fordítottak a projektekre magánbefektetők az önkormányzati és uniós források mellett. 

Az Ékkő program második ütemében megújul a Jókai múzeum, a Vaszary-kastély, városi múzeumot és kulturális tematikus utakat alakítanak ki, de megújulnak a parkok is. A kiemelt projekt költségvetése 1,8 milliárd forint, ám ezt valószínűleg túllépik. 

Kiosztották a Balatonfüred Város Kultúrájáért díjat is, melyet dr. Kiszely Pál alpolgármester adott át munkatársunknak, Kellei Györgynek, aki - mint az a méltatásban elhangzott - elkötelezett balatoni polgár, mintegy száz kötet tartalmazza írásait és 20 önálló könyve is megjelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!