Belföld

2009.01.22. 03:26

Elindul az aligai taliga?

<b>Balatonvilágos</b> - Az összes engedély megszerzése után legkorábban jövő év közepén indulhat meg a Club Aliga területén az összesen 250-300 millió eurós beruházás - hangzott el a befeketetők tegnapi sajtótájékoztatóján.

Kiss Nikolett

Kimozdulhat a holtvágányról az aligai taliga - fogalmazott rövid felvezetőjében Fekete Barnabás, a település polgármestere. 

Az SBI nevű izraeli befektetőcég ugyanis 2007-ben közbeszerzési eljárás során jutott az egykori pártüdülő-komplexumhoz, amely jelen fázisában a beépítési terv készítésénél tart. Ha minden jól megy, 2010 közepére megtörténhet az első kapavágás a területen, amelynek 55 mostani épületéből mindössze ötöt hagynak meg. 

Mint azt Zvi Frank, az SBI Group magyarországi cége, a Pro-Mot Hungária ügyvezetője elmondta: nemzetközi szakértők, tervezők, környezet- és természetvédelmi szakemberek bevonásával dolgoznak a terveken. 

Fontosnak tartják a befektetői és a közösségi érdekek összehangolását, ezért a Club Aliga kifejezésből a Clubot akár el is lehetne hagyni, ugyanis a jövőbeni komplexumot integrálni szeretnék a településbe, azaz nyitott lesz mindenki számára.

A területet egyébként négy zónára osztották: az első zónában megmarad a közpark, a kikötő és a nyilvános strand, valamint ide terveznek egy akvaparkot. 

A második és a harmadik zóna lakó- és nyaralóövezet lesz, a negyedik részt pedig az egész település központjának szeretnék megtenni. 

A tervekben fedett piactér, bevásárlóutca, lakások, szálláshelyek, kávézók, éttermek és közösségi funkciót ellátó létesítmények is szerepelnek. A befektetők remélik, hogy az idén a rendezési terv is rendelkezésükre áll majd. Zvi Frank hozzátette azt is: ez egy hosszú távú projekt, jó sok év kell a megvalósulásához.

Fekete Barnabás polgármestertől megtudtuk: a Club Aligában tavaly egy hotel még működött, a 12 ezer vendégéjszaka több mint tízmillió forint adóbevételt hozott a településnek. 

A tulajdonosok építményadót is fizetnek, és reméli, átvészelik azt az egy- két évet, míg az üdülőkomplexum nem termel bevételt. A polgármesternek egyébként nagyon tetszik a terv, kör- nyezetbarát, szimpatikus - mondta, ráadásul teljesen nyitott lesz az itt élők számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!