Belföld

2009.01.26. 03:27

Másfélszeres túljelentkezés

<b>Pápa</b> - A gimnáziumok iránti csökkenő érdeklődés ellenére az idén is közel másfélszeres lesz a túljelentkezés a több évszázados hagyományokra visszatekintő Pápai Református Kollégium Gimnáziumában.

Sikos Gábor

Szombaton délelőtt izgatott felvételizők és drukkoló szülők gyülekeztek a református iskola dísztermében, hogy meghallgathassák Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes tájékoztatóját az új, idén indult központi írásbeli vizsgáról, mely formájában és szabályrendszerében az érettségire hasonlít.

A tájékoztató és a névsor-olvasás után a felvételizők nekifogtak a magyar, majd pedig a matematika feladatsornak, melyre egyenként 45 perc állt a rendelkezésükre. 

Az igazgatóhelyettes elmondta, hogy mintegy 50 diák kezdte meg a felvételi vizsgákat az intézmény falain belül, de ez a szám csalóka, hiszen az új rendszer lehetővé teszi a diákok számára, hogy a lakóhelyükhöz közel eső középiskolában tehessenek bizonyságot tudásukról. 

Tehát sok leendő diák más város intézményeiben írja meg a vizsgát. Ezért nem kell félni, hogy a hat évfolyamos gimnáziumi osztály mellett az összesen 70 fővel induló két négy évfolyamos osztály nem telik meg.

A híres intézménybe az ország távolabbi tájairól, sőt még a határon túlról is érkeznek jelentkezők, és az intézményre évek óta jellemző túljelentkezés idén is mintegy másfélszeres lesz, annak ellenére, hogy a gimnáziumi képzés a gazdasági viszonyok miatt vesztett népszerűségéből. 

- A szülők bölcsen döntöttek, amikor a januári kiszámíthatatlan időjárás miatt gyermeküknek a lakhelyükhöz közeli intézményt választották a vizsga színhelyéül. Azonban több iskolában is tartanak ettől a rendszertől, hiszen a gyerek személyiségét nincs módjuk megismerni. 

Ez pedig egy olyan egyházi lelkületű intézménynél, mint például a miénk, egyáltalán nem mindegy - mondta el az új felvételi eljárás pozitív és negatív hatásait Mayerné Pátkai Tünde, aki hozzátette, hogy éppen emiatt még egy plusz nyílt napot is tartanak. 

Itt a leendő diákok megismerhetik az intézményt és annak légkörét, tanáraik pedig teljesebb képet kaphatnak a gyermekek személyiségéről. - Az már most látszik, a hozzánk felvételizők jó tanulók, és a felsőfokú tanulmányaikra szeretnének nálunk felkészülni - közölte az igazgatóhelyettes asszony.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!