Belföld

2009.02.17. 03:29

Balatoni légiveszély?

<b>Balatonalmádi</b> - Demonstrációval egybekötött nagygyűlésen követelték az almádiak, hogy a BudaWest Zrt. tervezett szentkirályszabadjai polgári repülőterének le- és felszállási útvonalait megváltoztassák, azok ne a város és a Balaton fölött legyenek.

Halmos György

A transzparensekkel tiltakozó és egészségügyi maszkot viselő körülbelül kétszáz fős, a Kelet-balatoni Légtérvédő Egyesülettel (KBLE) szimpatizáló tömeg hétfő délutáni demonstrációján elhangzott: mivel a Szentkirályszabadjára tervezett le- és felszállási irányoknak nincs alternatívája, ezért minden törvényes eszközt megragad az önkormányzat, a KBLE, valamint a városban élő civilek, hogy fellépjenek a tervezett létesítmény ellen. 

A nagygyűlés felszólalói főleg a várható környezetszennyezésre, a jelentős zajterhelésre, az egészségkárosításra és az ingatlanok értékcsökkenésére hívták fel a figyelmet, illetve arról beszéltek, hogy a beru-házók előzetes tanulmányukban nagyvonalúan bántak a különböző határértékekkel.

A rendezvény utáni közmeghallgatáson a székesfehérvári regionális környezetvédelmi hatóság munkatársa elmondta, hogy jelenleg 649-en jelentkeztek be ügyfél státusban az eljárásba, közöttük három szervezet, valamint Balatonalmádi és Siófok önkormányzata is. 

A fórumon felszólalt a beruházó képviselője, a hallgatóság többször hangosan fejezte ki elégedetlenségét, ezért Keszey János polgármesternek kellett türelemre és mérsékletre inteni a Pannónia művelődési házat teljesen megtöltő almádi lakosokat. 

Elhangzott, hogy 2020 körül napi 64 le- és felszállással, évente összesen félmillió utassal és 10 ezer tonna áruval számolnak. Bálint Sándor, a Balatonalmádi Konzervatív Kör elnöke arról beszélt, hogy a repülők szennyező anyagai tönkreteszik a Balatont, és súlyos egészségkárosodást okoznak. 

Az előzetes tanulmány nem foglalkozik Balatonalmádival, a Balatonnal és az itt élőkkel - hangsúlyozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!