Belföld

2009.02.10. 03:28

Hótorlaszok megyeszerte

<b>Megyei körkép</b> - A havazás és a viharos erejű szél nyomán megyénk több pontján alakult ki hóátfúvás.

Tremmer Tamás

A havazás és a viharos erejű szél hétfő reggelre több helyen megnehezítette a közlekedést, volt, ahol kis időre megállt a forgalom. 

Sümegi Péter, a Magyar Közút Kht. regionális főmérnöke arról tájékoztatott, hogy a 82-es úton Bakonyszentlászló térségében hóátfúvások alakultak ki, ezért a tehergépjármű-forgalmat korlátozták, amíg az útpályát meg nem tisztították.

Személygépkocsival - ha nehezen is - az út végig járható volt. Éjszakától tíz óráig járhatatlan volt a 7301-es mellékút Vigántpetend és Pula között.

A hóátfúvások miatt minden rendelkezésükre álló gépet mozgósítottak, sőt bérelteket is igénybe vettek. Az eszközöket elsősorban Pápa és Veszprém térségében állították szolgálatba. Nagy erőkkel dolgoznak a hóakadályok eltávolításán.

Olvasóink közül többen is jelezték, szerintük amiatt alakulhatott ki hóátfúvás, mert az ezt megakadályozni hivatott hórácsok nem voltak felállítva. Sümegi Péter elmondta, a múlt héten jelentkező orkán-erejű szél a megye több pontján egy-egy szakaszon feldöntötte a felállított hófogókat. 

A napokon át hulló csapadék, valamint az enyhe idő következtében a talaj oly mértékben felázott, hogy képtelenek voltak felállítani a hórácsokat. Ma pedig a lehullott 20-30 centis hóréteg akadályozza ezt, ugyanis egyik esetben sem lehet a hófogót stabilan rögzíteni. 

A főmérnök felhívta a figyelmet arra, hogy a meteorológia a megyében mára is több csapadékot ígér, a hó helyett néhol már esőt, de viharos erejű szélre továbbra is számítani kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!