Belföld

2009.02.27. 08:17

Képzések az ötödik napon

A válságkezelésre több tízmilliárd forint forrást különítettek el annak érdekében, hogy megôrizzék a munkahelyeket, támogassák a kis- és középvállalkozásokat, továbbá megakadályozzák a csoportos létszámleépítéseket is.

Szausev Xénia

A munkahelyek megtartását tûzte ki célul a kormányzat, amelyhez több irányú forrást bocsátott a vállalkozások rendelkezésére. Január 26-a óta igényelhetô a támogatások többsége, a pályázatokat érdemes mielôbb benyújtaniuk a vállalkozásoknak, mert azokat a beérkezés sorrendjében bírálják el.

A Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ fôigazgatója, Zimmermann József, és Soós Ferenc szakmai fôigazgatóhelyettes úgy tájékoztatott, a pályázatokat még befogadják, vannak források.

– Több típusú támogatási forma van, amelyeket jelenleg lényegében három szervezet, így a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM), az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA), valamint a regionális munkaügyi központok irányítanak – hangsúlyozta Soós Ferenc.

Elmondta, a támogatások egy része a munkahely megôrzését szolgálja, másik részét az olyan ágazatokban vehetik igénybe, amelyek jelenleg is prosperálnak, van lehetôség bôvítésre. Továbbá támogatják azokat is, akik egyelôre nem helyezhetôk el új munkahelyeken, munkába állási képességüket azonban meg kell tartani.

– 2008-ban a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ több mint 110 millió forintos munkahelymegtartó támogatást nyújtott kis- és középvállalkozások számára. Erre a célra idén 250 milliós keretösszege van a szervezetnek.

A támogatással a munkabérek 50-75 százaléka támogatható 6-12 hónapig azzal a feltétellel, hogy a vállalkozás a támogatásnak megfelelô idejû továbbfoglalkoztatást vállal annak lejárta után. A Munkaerô-piaci Alapban egyébként 10 milliárd foritot különítettek el „A munkahelyek megôrzéséért” programra, ezt az alapot február 3-án nyitották meg, s a vállalkozások kérésére a támogatást a munkaügyi központ kezdeményezi.

A programban a munkaügyi központ és a munkaadó közösen dolgozza ki tervét. A csoportos létszámleépítések megakadályozására és a hosszabb távú továbbfoglalkoztatásra szintén kidolgoztak egy programot. A 700 millió forintos forrás január 26-a óta igényelhető, amellyel 1700-2000 munkahely menthető meg.

– Újszerû program a részmunkaidôs foglalkoztatás és képzés, amelyre 20 milliárd forintos támogatási keretet biztosíthat a kormányzat. A program a piacszûkülés következtében átmeneti teljesítménycsökkenésre kényszerülô vállalkozásoknak teszi lehetôvé a munkaerô megtartását.

A munkavállalóknak pedig lehetôséget kínál új szakképesítés megszerzésére, a kulcskompetenciák fejlesztésére.

Ennek tekintetében a támogatás két részbôl áll: az érintett munkavállalók munkavégzéssel nem töltött, kiesô munkaidejére jutó ténylegesen kifizetett bérköltségének 80 százalékából, illetve a képzés költségének 80 százalékának finanszírozásából – mondta a szakmai fôigazgatóhelyettes.

Zimmermann József hozzátette, a programoknál általában 6-12 havi bértámogatás vehetô igénybe. A béreknek minimum 50, legfeljebb 75 százalékát támogatják a szervezetek. A források igénybevételének pedig általános feltétele, hogy a támogatás idejével azonos mértékû ideig tovább foglalkoztassák a munkavállalókat a program lejárta után is.

Soós Ferenc hangsúlyozta, ezzel akár két évvel is meghosszabbítható a munkavállalók munkahelye. A források végesek, azok bôvítésésre csak akkor nyílik lehetôség, ha a válságkezelés ezen módja eredményesnek bizonyul.

A források végesek, azok bôvítésésére csak akkor nyílik lehetôség, ha a válságkezelés ezen módja eredményesnek bizonyul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!