Belföld

2009.02.16. 03:28

Kik támadtak és kire Enyingen?

<b>Enying</b> - Példátlan rendőri készültségnek voltak tanúi tegnap a város lakói. Tucatnyi rendőrségi autó várakozott a benzinkútnál, a szombat esti incidens helyszínén.

Nagy Terka

Hét személyt vettek őrizetbe szombaton este Enyingen, ahol egy benzinkúton csoportosan elkövetett garázdaság történt. 

Németh-Kész Mónika,
a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: este 19 óra 30 perckor érkezett a jelzés a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság központi ügyeletére, hogy az enyingi benzinkúton egy 15-20 tagú társaságot ismeretlen személyek megtámadtak. 

A rendőrök azonnal a helyszínre mentek, ahol megállapították: hat-hét gépkocsival érkezett egy társaság a benzinkútra. Az itt lévők 19 óra 30 perc környékén arra lettek figyelmesek, hogy a benzinkútra kanyarodik be több személyautó. Az ő elmondásuk alapján az ismeretlenek támadtak, ezért ők védekezni kezdtek.

A történteket rögzítette egy tévéstáb: az általuk rögzített felvételeket a megyei nyomozók lefoglalták. Ennek alapján kiderült, hogy a benzinkúton tartózkodó társaságot senki nem támadta meg: az oda érkező mintegy hat-hét gépkocsi csak megállt a töltőállomáson - mondta el a szóvivő. 

Az ott tartózkodók azonban a benzinkút shopjából különböző italokat kezdtek el az oda érkező gépkocsik felé dobálni. Az autósok ekkor menekülőre fogták, és távoztak Simontornya felé. Személyi sérülés nem történt. 

A lefoglalt felvételek alapján a Fejér megyei nyomozóknak sikerült rekonstruálni az eseményeket, és beazonosították az elkövetőket. Eddig hét férfit fogtak el és állítottak elő a megyei főkapitányságra. Velük szemben csoportos garázdaság bűntett elkövetése miatt indult meg a büntetőeljárás. 

Mindegyikük bűnügyi őrizetben van. Ketten önként jelentkeztek a siófoki rendőrkapitányságon. A meghallgatást követően dől el: indokolt-e az őrizetbe vételük. 

A szóvivő kérdésünkre elmondta: a megdobált járművek egyike egy szerb rendszámú kisbusz volt, ám azt nem tudják, hogy milyen állampolgárságúak voltak, akik benne ültek.

Vasárnap valósággal megszállták Enyinget a rendőrök: a település határában, a kivezető utak mentén mindenütt a hatóság gyakorlóruhás emberei posztoltak, és sorra intették le az autókat közlekedési ellenőrzés címén. 

A legtöbb járőrkocsi a szombat esti incidens helyszínének, a benzinkútnak a szomszédságában parkolt: csak itt fél tucat személyautót és négy kisbuszt számoltunk össze. 

Mindeközben rendőrkocsik cirkáltak a város utcáin is. A vasútállomás előtt munkatársaink járművét is félreállították. A rendőrök nem nyilatkozhattak, azt azért megtudtuk: olyan is volt köztük, akit szabadnapjáról rendeltek be. 

A parancsnokat keresve az enyingi rendőrőrsön kötöttünk ki, ahol legalább harminc egyenruhás melegedett.

A benzinkút szomszédságában egy áruház található, ennek a parkolójában álltak a hatóság autói. Egy fiatal fiú a mobiltelefonjával fotózta a rendőröket. Ő elmondta: a veszprémi késelés egyik gyanúsítottja a városban lakik, és előző este is többeket őrizetbe vettek. 

A benzinkút kávézójában, ahol ekkor fél tucat fiatal férfi tartózkodott, már nem volt nyoma az előző esti incidensnek. 

Érdeklődésünkre a pultos közölte: nem nyilatkozhat. A shopban afelől érdeklődtünk, hogy igaz-e lapunknak az az információja, miszerint szombat este - technikai okok miatt - nem működött a töltőállomáson az ipari kamera. Kérdezze meg a tulajdonostól - bökött a közelben álló férfira a benzinkutas. A nyomozás érdekében azonban ő nem válaszolt.

A rendőri készültség - egyes feltételezések szerint - a veszprémi kézilabdacsapat vasárnapi meccsére érkezett szerb és horvát szurkolóknak szólt. Az információ megerősítését Németh-Kész Mónikától kértük. 

A szóvivő szerint a szombat esti incidens, az időközben lefújt roma demonstráció indokolta a rendőrség fokozott jelenlétét a városban, ahová a fővárosból, a készenléti rendőrségtől is érkezett egy egység. 

Mindenesetre, a meccs öt órakor fejeződött be, és hat óra tájban a rendőrségi autók elhajtottak a benzinkútról. Ez azonban - a szóvivő szerint - nem azt jelenti, hogy a megyét is elhagyták volna...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!