Belföld

2009.02.28. 03:27

Közös történelem

<b>Veszprém</b> - Bemutatták a Magyar-lengyel történelmi olvasókönyvet és megnyitották a Fejezetek a lengyel-magyar közös történelemből című kiállítást a Veszprém Megyei Levéltár épületében.

Deák Dóra

A Magyar-lengyel történelmi olvasókönyvről, a megszületés körülményeiről Rostetter Szilveszter, a veszprémi Szent Margit-templom kántora beszélgetett tegnap délután Farkas Csabával, a Csongrád Megyei Levéltár főlevéltárosával.

Farkas Csaba elmondta, hogy a kétnyelvű olvasókönyvet Bátky Zoltán nyugalmazott könyvtáros, a Lengyel Köztársaság Érdemrend Kereszt kitüntetés tulajdonosa írta, aki a nyolcvanas években kezdett el dolgozni az évezredes lengyel-magyar kapcsolatot bemutató albumon. 

Az olvasókönyvet a Szegedi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat adta ki, először 2000-ben, majd 2007-ben, azzal a reménnyel, hogy hozzájárul a két nemzetet összekötő barátság elmélyítéséhez. 

Farkas Csaba beszélt még a magyar és lengyel nép történelméről, barátságáról és a magyarországi lengyel kisebbségek kialakulásáról is.

A könyvbemutatón Halmai Zsuzsanna, Kendi Anna, Papp Veronika és Nagy Mercédesz, a Veszprémi Lengyel Nyelvoktató Iskola tanulói működtek közre. 

A beszélgetést követően az érdeklődők megtekinthették a Veszprém Megyei Levéltár épületében a Fejezetek a lengyel-magyar közös történelemből című kiállítást, melyet Biernacki Karol és Bagi Zoltán, a Csongrád Megyei Levéltár munkatársai állítottak össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!