Belföld

2009.03.05. 03:26

Huszonöt éves borrend

<b>Balatonfüred</b> - A Szőlő és a Bor Nemzetközi Városában tartotta ünnepi kongresszusát a hazai borrendek szövetsége abból az alkalomból, hogy 25 éves a Balatonvin Borlovagrend.

Varga Ibolya

A kongresszusra az ország minden tájáról érkeztek borlovagok, akiket elsőként dr. Bóka István országgyűlési képviselő, a város polgármestere köszöntött. Elmondta: Balatonfüred mindig is nagyon fontosnak tartotta a szőlőművelést és a helyi borok népszerűsítését. 

Dr. Terts András,
a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnöke Pro Vino Hungarico-díjat adott át Balatonfüred városának, oklevéllel jutalmazta a kertészeti szakiskolát és Pro Vino-érdeméremmel Varga Istvánt, a füredi borrend egyik alapító tagját.

A kongresszuson részt vett Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, aki maga is borász, továbbá Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára. A válságról és az abból kivezető útról, a hazai szőlő- és borkultúra fontosságáról dr. Glatz Ferenc akadémikus szólt.

A Balatonvin Borlovagrend Egyesület közgyűlését Gubicza Ferenc elnök-nagymester vezette. Összefoglalta a tavalyi év munkáját. Szavaiból kiderült, hogy a borlovagok mintegy kéttucatnyi szakmai és turisztikai rendezvényen jelentek meg. 

Ezek többségén borlovagokat is fogadtak a soraikba, és mindenütt felhívták a figyelmet a kulturált borfogyasztási szokások terjesztésére és Balatonfüred-Csopak történelmi borvidéke szép tájaira, értékes boraira.

A borrend tagjai az ünnepi kongresszuson átvehették azt a könyvet, amellyel az országban harmadikként, 1984-ben megalakult borlovagrend működésének huszonötödik évfordulóját köszöntötték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!