Belföld

2009.04.20. 02:28

Harmincadszor is Nagy László

Ajka - Himnusz minden időben címmel harmincadik alkalommal rendezték meg a Nagy László vers- és prózamondó-találkozót a hétvégén. Idén a tavalyinál valamivel kevesebb, közel negyven versmondó nevezett.

Kiss Nikolett

Ajka várossá nyilvánításának 50. évében a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont és a Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvány várta a versmondó diákokat és felnőtteket.

A megmérettetésre ezúttal inkább a végzős általános iskolások és a felnőttek készültek, és idén is eljöttek a szabadkai művészetbarátok. Ács Dominika és Strang Zsanett fuvolajátékát követően Szabóné Réthy Kata, az alapítvány elnöke nyitotta meg a találkozót vallomásával. 

- Az idei nevezők számát hallva első érzésem a csalódottságé, a második a szégyené volt. Darabra számolom a versmondókat? 

Miközben az elmúlt több mint negyed század versmondó-találkozói-nak feledhetetlen pillanatai a résztvevők számától függetlenül mindig megerősítették bennem a katarzist, amely erőt ad az ünnepnapokra és a hétköznapokra egyaránt - fejtette ki. 

Hangsúlyozta továbbá az értékekhez, a szülőföldhöz való ragaszkodás és az abból fakadó önbecsülés fontosságát. Mint mondta, ez adja a hovatartozás érzését, egyfajta derűt, ebből fakad az a tudás, ami nélkül nincs kultúra. 

A találkozó résztvevőit szombaton személyesen köszöntötte Ágh István költő, majd Iszkázon, Nagy László szülőházánál annak megnyitása 25. évfordulója alkalmából emlékfát ültettek, Bognár Szilvia népdalénekes és Róka Szabolcs énekmondó műsora mellett.

A zsűri döntése szerint az 5-6. osztályosok közül Petovári Anna mondott legszebben verset, második Bognár Dávid, harmadik pedig Kuglics Sarolta lett. A nagyobbak legtehetségesebbike Bogdán Gábor, mögötte Németh Veronika és Csemba Ákos szavalt legszebben. 

A középiskolások közül az első helyezést Tatai Barbara érdemelte ki, második Fuith Georgina, a harmadik pedig Rizsányi Attila lett.

A felnőttek első és harmadik helyezése Szabadkára került Basity Grétához és Kapornyai Líviához, második Csabai Anna lett, aki a legszebb, megható verstolmácsolásért különdíjat is kapott. 

A felkészítő tanárok közül Benczikné Födelmesi Anna, Bozovicz Zsuzsanna, Magyar Istvánné és Horváth Emma kapott elismerést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!