Belföld

2009.04.28. 14:53

VPOP: havonta egy milliárdos pénzügyi visszaélés

Debrecen - Szinte minden hónapra jut legalább egy milliárdos nagyságrendű felderített pénzügyi visszaélés a vám- és pénzügyőrségnél, amióta 2006 szeptemberében a szervezet feladata lett a pénzügyi ellenőrzés is - mondta <i>Sipos Jenő</i> ezredes, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) szóvivője kedden Debrecenben sajtótájékoztatón.

nincs nev

Tájékoztatása szerint ezek többnyire számítástechnikai eszközökkel, műszaki berendezésekkel, luxus járművekkel kapcsolatos bűncselekmények voltak. Az egyik ilyen kiemelt ügyben például az elkövetők  luxusautót hoztak be uniós országokból, befizették utána a regisztrációs adót, de az áfát nem, ami jelentős bevételkiesést jelentett a költségvetésnek.

Sipos Jenő kifejtette: a VPOP arra törekszik, hogy a kármegtérülés biztosított legyen. A konkrét akció előtt ezért felmérik az érintettek ingó- és ingatlan vagyonát, biztosítják a hozzáférést vagyonukhoz, akár a bankszámlák zárolásával, s adott pillanatban egyszerre hajtják végre az akciót. A VPOP "kármegtérülési mutatója kiemelkedően jó"  - mondta a szóvivő.

Mező Gábor ezredes, észak-alföldi regionális parancsnok arról beszélt, hogy a régióban a cigaretta-csempészet elleni fellépés a legfontosabb tennivaló. Utalt rá, hogy a közelmúltban Ártándon egyetlen nap alatt 600 ezer doboz, 340 millió forint értékű füstölnivalót fogtak, de már ezen a héten is találtak 30 ezer doboz, illegálisan behozni szándékozott cigarettát.

Az ezredes szerint a csempészek a határátkelők helyett a zöldhatárt részesítik előnyben. A keleti határszakaszon január és április között több, mint 60 ezer személyt, 24 ezer közúti járművet és 15 ezer vasúti vagont ellenőriztek.

Ennek során 291 jogsértést tapasztaltak, 41,5 millió forint bírságot szabtak ki és 205 ezer doboz cigarettát foglalta le. A teljes régióban lefoglalt jövedéki termékek és szállító eszközök értéke több, mint egymilliárd forint - tette hozzá.

Dávid Róbert őrnagy, a regionális nyomozóhivatal parancsnoka közölte: az első negyedévben 320 vámbűncselekményt tártak fel a térségben. 

A befejezett nyomozások száma 13 százalékkal nőtt a múlt év első negyedévéhez képest, az első negyedévben feltárt bűncselekmények 41 százaléka már eljutott a vádemelésig - tette hozzá a nyomozóhivatal parancsnoka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!