Belföld

2009.05.19. 02:27

Kevés híján összecsaptak - Védték a gárdistákat

Devecser - A jelentős rendőri felügyeletnek köszönhetően atrocitás nélkül zajlott a Magyar Gárda megemlékező ünnepsége a városban szombaton.

Kiss Nikolett

A város polgármestere, Holczinger László azt nyilatkozta lapunknak, hogy ő és a képviselő-testület többi tagja is elhatárolódnak az eseménytől. Sajnálja, hogy a város nevétől nem lehet azt függetleníteni. 

- Nem vettem részt a megemlékezésen, csak videofelvételt láttam róla. Önkormányzat-ellenes megnyilvánulások is voltak, a helyi romák azt gondolják, hogy a Jobbik a mi közbenjárásunkra érkezett ide.

A szemtanúk elmondása szerint elszabadultak volna az indulatok, ha a rend őrei nincsenek jelen kellő számban. A régi temetőnél körülbelül ötven megyénkbeli gárdista gyűlt egybe, hogy az 1919-es vörös terror helyi áldozataira emlékezzenek, azok sírjánál. 

Ifj. Hegedüs Lóránt református lelkész mondott imát, majd a jelenlévők megkoszorúzták a sírokat. A temetőtől a templomtérre vonultak, ekkor azonban már a helyi romák is megjelentek, hozzávetőleg ötvenen, és nemtetszésüket bekiabálásokkal, füttyökkel jelezték. A rend őrei azonban több mint százan ügyeltek a biztonságra. 

Miközben a gárdisták az utca egyik oldalán levő járdán, a romák pedig a másik oldalon mentek, a rendőrök folyamatosan köztük voltak. Lezárták a közeli autóbusz-pályaudvart, a járatok néhány órán át máshonnan indultak. 

A templomnál a Himnusz is elhangzott, a romák azonban azt is megzavarták a kiabálásukkal. A gárda tagjai ezt követően a művelődési házban tartottak választási fórumot, ahova a romákat nem engedték be. A kétórás programot követően a rendőrök készültsége mellett oszlott fel a tömeg Deve- cserben.

Ezek is érdekelhetik