Virágos mezők

2024.05.09. 13:00

Méhlegelőt létesítenek Pápán

Az egyik pápai bölcsőde mellett őshonos magyar vadvirágos, úgynevezett ősgyepet alakítanak ki a Városfejlesztő Társaság Kft. (VFT) munkatársai. Emellett a pápai külső-várkerti futókörön található pumpapálya melletti területen 29 fajból álló vadvirágos rétet hoznak létre.

Haraszti Gábor

A fejlesztésekről a társaság a közösségi oldalán számolt be, mint írják, az ilyen felületekkel városszerte egyre több fűnyírásra szánt területet lehet virágos mezővé alakítani. 

A VFT kertészei elvetették a magokat
Fotó: VFT

De mi is az a méhlegelő? A méhlegelő nem gaz, sokkal inkább egy adott méhcsaládnak szükséges terület, mely magába foglalja a fás övezetet is, de leginkább a rétek a fontosak, ugyanis a meg nem művelt földeken elszaporodó vadvirágok (például borsóvirág, vadlóhere, vadlucerna) nyújtják a valódi táplálékot a gyűjtögető méhek számára. Általában azt a területet nevezzük így, ahol sok méhbarát növény nő, a köznyelv is ezzel a kifejezéssel illeti. A méhlegelő tehát olyan természetbarát terület, ahol különböző méhbarát növények találhatók, amelyek nemcsak a méhek, hanem a legkülönfélébb hasznos rovarok számára táplálékot és fészkelőhelyet biztosítanak. A karbantartására fordítandó idő minimális, mert a méhbarát virágos rét célja, hogy engedje a természetet működni. További előnye, hogy lehetővé teszi a természet izgalmas megfigyelését kicsiknek és nagyoknak, magas díszítőértéke van egész évben, nemcsak a méheket vonzza, hanem a madarakat és más rovarokat is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában