Belföld

2009.05.20. 07:27

Ma tárgyalja a kormány az adótörvényeket

Budapest - Ma tárgyalja a kormány első olvasatban a 2010-es adóváltoztatásokat, amelyeket a tervek szerint soron kívüli kormányülésen fogadnak el csütörtökön.

Szausev Xénia

A jövő évi adótörvények változása tartalmazza többek között a vagyonadó bevezetését a 30 millió forintnál nagyobb értékű ingatlanokra, a jövedéki adó emelését, a most adómentes juttatások - köztük az üdülési csekk, és az étkezési jegyek - megadóztatását, az szja-kedvezmények szűkítését, valamint a rehabilitációs járulék háromszorosára emelését. Az adócsomag tehercsökkentő elemei közt szerepel a teljes munkabérre kiterjesztett járulékcsökkentés, az úgynevezett szuperbruttósítás, az szja alsó sávhatárának ötmillió forintra emelése és az egészségügyi hozzájárulás (eho) megszüntetése.

Az adótörvények fő céljaiban nincs vita az MSZP és az SZDSZ között

Lendvai Ildikó szerint nem kell aggódni amiatt, hogy az adótörvények fő céljaiban vita lenne az MSZP és az SZDSZ között, hiszen a kormány koncepciója megfelel a liberálisok elképzeléseinek; erről az MSZP elnöke szerdán a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt.

A politikus közölte: a kormány elé kerülő adójavaslat "fő vonalaiban" megfelel az SZDSZ elképzeléseinek is.

A vagyonadóval kapcsolatban nem merült fel olyan kifogás, hogy ez ne legyen - közölte arra a felvetésre, hogy az SZDSZ-nek vannak fenntartásai az elképzeléssel kapcsolatban. Hozzátette: egy törvény parlamenti vitája arra való, hogy ha valaki valamit változtatni kíván a javaslaton, akkor elképzeléseit módosító indítványban benyújtsa a parlamentnek. 

Lendvai Ildikó azzal kapcsolatban, hogy a változások hogyan érinti az embereket, azt mondta: "a munkavállalók 90 százaléka fog abba a csoportba tartozni, akinek csökken a személyi jövedelemadója, a lakosság  5-10 százaléka pedig abba, amelyiknek lesz egy új adóterhe, a vagyonadó".

Mint mondta, 160-220 ezer forint közötti havi fizetés esetén 10-20 ezer forint közötti összeggel több marad a munkavállaló borítékában, s ez után a fizetés után 10 ezer forintnál kevesebb járulékot fizet a munkaadó.

Donáth László szocialista képviselő szerdai Népszabadságban megjelent interjújával kapcsolatban, mely szerint az MSZP-ben is vannak rasszista hangok, a pártelnök azt mondta: "rasszista szocialista képviselőt nem ismerek, és nem is akarnám ismerni, nem is akarnám, hogy szocialista képviselő legyen".

E téma kapcsán - felvetésre reagálva - emlékeztetett arra, hogy nem volt ott minden "normális" pártember a szombati rasszizmus elleni demonstráción. Ez azt jelzi - vélte -, hogy van aki úgy gondolja, fontosabb a politikai pártokat elválasztó szakadék, minthogy egyszer egymás mellett álljon egy tiltakozásban az MSZP, a Fidesz és a KDNP elnöke is. Lendvai Ildikó szerint fontos lenne, hogy mindenki világossá tegye a hívei számára azt: elítéli a rasszizmust.

Egy másik kérdésre válaszolva - amely a pécsi polgármester-választás MSZP-re gyakorolt hatását firtatta - azt mondta: nem tart arról, hogy akár a pécsi kudarc, akár az EP-választás eredménye miatt felgyorsulna az önkormányzatokban az MSZP-frakciókból való kilépési hullám.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!