Belföld

2009.05.07. 10:16

Tatártszentgyörgyi gyilkosság: árnyékjelentést készítettek jogvédők

Budapest (MTI) - Árnyékjelentést készített a tatárszentgyörgyi kettős gyilkosság körülményeiről és a hatóságok munkájáról három jogvédő szervezet. A csütörtökön Budapesten ismertetett elemzésben ajánlásokat és követeléseket fogalmaznak meg a rendőrség, a mentőszolgálat és a tűzoltóság, valamint a kormány számára.

Szausev Xénia

Az Európai Roma Jogok Központja (ERRC), a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetek a rendelkezésre álló szakértői anyagok, a sértettek és a tanúk meghallgatása, az ügy hivatalos kommunikációja, valamint a nyilvánosságtól elzárt eljárások elemzésének módszerével készítette a jelentést. 
    
Az összegzést ismertetve közölték: a tűzoltóság hozza nyilvánosságra, mi okozta a Pest megyei település cigánysorán február 23-án keletkezett tüzet, a mentősök miért nem ismerték fel azonnal, hogy a 27 éves édesapa és 5 éves kisfia halálát lőtt sérülés okozta, és mi lett a rendőrségi fegyelmi vizsgálat eredménye. 

A kormánytól azt várják, hozza nyilvánosságra az illetékes szaktárcáknál folytatott vizsgálati eredményeket.
    
Tatárszentgyörgyön február 23-ára virradóra lőtték agyon ismeretlenek a feltehetően Molotov-koktéltól kigyulladt házukból menekülő Csorba Róbertet és kisfiát, 6 éves kislánya a lövések következtében súlyosan megsérült. 

A hatóságok először füstmérgezésként állapították meg a halál okát, a tüzet pedig elektromos zárlatnak minősítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!