Belföld

2009.05.27. 10:51

Teljes a politikai konszenzus a klímatörvény szükségességéről

Budapest - Az összes parlamenti politikai erő támogatta az éghajlatvédelmi kerettörvény előkészítését, így az Országgyűlés várhatóan már az év végén tárgyalni kezdheti a jelenleg kidolgozásra váró javaslatot - jelentette be Farkas István, a klímatörvényt kezdeményező Magyar Természetvédők Szövetségének (MTSZ) elnöke, valamint Szili Katalin házelnök, az előkészítését végző Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács (NFFT) elnöke szerdán Budapesten.

Szausev Xénia

Szili Katalin kifejtette: a négy parlamenti képviselőcsoport tagjai, kiegészülve néhány független képviselővel pénteken adták be azt  - az NFFT által előkészített - határozati javaslatot, amelynek júniusig történő elfogadásával még nyáron elkezdődhet a klímatörvény részletes kidolgozása, majd ősszel az általános vitája az Országgyűlésben.

A házelnök szerint az elképzelés túlmutat a korábban elfogadott kiotói egyezményen, mivel nemcsak a károsanyag-kibocsátást, hanem egyéb környezetvédelmi, energiahatékonysági, társadalmi, szociális, és gazdasági területeket is szabályoz.

Az MTI kérdésére válaszolva hozzátette: a pártoknak várhatóan nem jelent majd gondot a klímatörvény részleteiről szóló megegyezés sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!