Belföld

2009.08.07. 02:28

Kolompár mondjon le!

Nemesszalók - Kozák János szerint Kolompár Orbánnak mielőbb távozni kell az Országos Cigány Kisebbségi Önkormányzat (OCKÖ) elnöki székéből, mert tevékenységével akadályozza a cigányság érdekeinek megfelelő képviseletét.

Győrffy Árpád

A Magyarországi Cigányok Független Érdekvédelmi Szervezetének (MACIFÉSZ) elnöke és egyben az OCKÖ általános alelnöke egy nemesszalóki fórumról üzent a nyilvánosság segítségével az OCKÖ elnökének.

A rendezvényen a MACIFÉSZ és a munkaügyi központ közösségfejlesztő, mediátorképző programjának tapasztalatait beszélték meg a megye minden részéből érkezett roma aktivisták. 

Kozák János
a Kolompár Orbán ellen zajló bűnügyi eljárással kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az OCKÖ elnökének esetleges bűnösségéről vagy ártatlanságáról nem kíván állást foglalni, annak megítélése az igazságszolgáltatás dolga. 

Ugyanakkor végre ki kell mondani, hogy Kolompár nem tett semmit a cigányságért, miközben tevékenysége ingyenreklám volt a Magyar Gárdának, a Jobbiknak és hasonló cigányellenes csoportoknak. 

Kozák szerint Kolompár Orbán személye blokkolta az OCKÖ tevékenységét is az elmúlt hat évben. A munkájuk gyakorlatilag abból állt, hogy az elnök pozícióját védték - a székét ragasztózzák, fogalmazott az OCKÖ általános alelnöke. 

A pápai kisebbségi politikus úgy véli, hogy új alapokra kell helyezni a cigánypolitikát. A cigányságnak is át kell értékelni az elmúlt időszakot, egy új értékrend mellett újra meg kell határozni a cigányság és a nem cigányság viszonyát. 

Tisztázni kell magukban és a nem cigányokkal is, hogy jogaik és kötelességeik azonosak. Nem kérnek maguknak többletjogokat, de nem akarnak másodrendű állampolgárok sem lenni. A cigányfórum résztvevői egyöntetűen kiálltak a MACIFÉSZ elnökének álláspontja mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!