Belföld

2009.08.19. 07:32

Morvai Krisztina: az Új Magyar Gárda tevékenysége nem kötődik a korábbihoz

Budapest - Az Új Magyar Gárda tevékenysége nem kötődik a korábban feloszlatott, ugyanezt a nevet viselő egyesülethez - írta Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője a budapesti rendőrfőkapitánynak címzett levelében.

MTI

A Magyar Gárda bíróság általi feloszlatása után júliusban alakult meg egy új mozgalom, az Új Magyar Gárda "a magyaroknak a tömeges bűnözéssel és a diktatórikus rendőrséggel szembeni védelme érdekében" - olvasható az EP-képviselő Tóth Gábornak küldött levelében, amelyet annak kapcsán írt, hogy az Új Magyar Gárda mozgalom tagjainak szombatra tervezett ünnepélyes eskütételét a főkapitány megtiltotta.
    
A hatalmat láthatóan nem érdekli az az "apró" tényező, hogy ez a mozgalom egy újonnan létrejött szövetség, amely tevékenysége köztudomásúlag nem kötődik a feloszlatott Magyar Gárda Egyesülethez, hiszen az utóbbi már nem is működik - hívta fel a figyelmet Morvai Krisztina.
    
"Az lehet, hogy a nyakunkon ülő helytartók feloszlattatják az önvédelmünkre létrejött Magyar Gárdát és ellehetetlenítik az Új Magyar Gárdát is. 

De azt nem fogják tudni megakadályozni, hogy ha a szükség úgy hozza, alkalmas időben a magunkfajta magyar emberek kapával és kaszával kergessék el megszállóinkat és helytartóikat a tőlünk ellopott földekről, a mi nemzeti vagyonunkból, a mi hazánkból" - fogalmazott az EP-képviselő.
    
A Budapesti Rendőr-főkapitányság kedden közölte az MTI-vel: a bíróság szerint a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda szombatra tervezett ünnepélyes eskütétele önmagában közrendbe ütközőnek minősíthető, ezért ha az új Magyar Gárda mozgalom tagjai megjelennek a helyszínen, a rendőrség a jogszabályok adta keretek között fel fog lépni.
    
Hozzátették: augusztus 10-én egy magánszemély bejelentette a rendőrségnek, hogy augusztus 22-én a Hősök terén az új Magyar Gárda mozgalom tagjainak ünnepélyes eskütétele lesz. 

A rendezvény megtartását Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány megtiltotta a gyülekezésről szóló törvényben kapott felhatalmazás, valamint az alkotmány, a polgári és politikai jogok nemzetközi egységokmánya és a római egyezmény alapján.
    
A Fővárosi Ítélőtábla július 2-án oszlatta fel a Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesületet. Az indoklás szerint azért, mert egy demokratikus társadalomban a közösség számára hasznosnak ítélhető cél sem valósítható meg a demokrácia értékrendjét sértő eszközökkel. 

A Magyar Gárda mozgalom az egyesület szerves része, a döntés az alperesi egyesület felszámolásával szükségképpen a mozgalomra is kiterjed, annak a szervezeti kereteit szünteti meg - szólt a bírói érvelés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!