Belföld

2009.08.25. 19:46

Romagyilkosságok - Bencze József úgy véli, hogy vége ennek a bűncselekmény-sorozatnak

Budapest - Az országos rendőrfőkapitány úgy véli, hogy a romák elleni támadások feltételezett elkövetőinek elfogása után véget ért ez a bűncselekmény-sorozat. Bencze József erről az ATV Egyenes Beszéd című műsorában kérdésre válaszolva beszélt kedd este.

MTI

Az országos rendőrfőkapitány azt is elmondta, hogy "az indulatok persze a felszín alatt megvannak", majd hozzátette: a nyomozás során sok előítéletességgel találkoztak, ami őt és a kollégáit "nagy mértékben aggasztja". "A romaproblémát, mint előítéletesség problémát" azonban nem a rendőrség tudja "gumibottal megoldani", noha nekik is van ebben jelentős feladatuk - mutatott rá.
    
A rendőrég ezzel együtt "nem dughatja homokba a fejét", éppen azért, hogy "ne legyenek önbíráskodások, nyugodjon meg (...) az ország". Most már egy másik időszak következik, a valódi megoldásokat kell megtalálni, és ebben a romának és nem romának is megvan a maga felelőssége - fogalmazott.
    
Elmondta,hogy a házkutatások során hat olyan fegyvert foglaltak le, amelyek kaliberre és típusra hasonlóak, mint amilyenekkel a bűncselekményeket elkövették, ugyanígy a lőszerek is hasonló típusúak. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a szakértő néhány napon belül megállapítja, ezek a fegyverek azonosak a bűncselekményeknél használtaknál.
    
Valószínűsítette egyúttal, hogy "még kell fegyvereket keresni", hiszen az eddig megtaláltakat is elrejtették, illegálisan tartották. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: 16 helyen tartottak házkutatást, ennek során lefoglaltak három gépjárművet is, amelyek között viszont nem található fekete terepjáró. Azt is vizsgálják, hogy a lefoglalt járműveket használták-e a bűncselekményeknél.
    
A megtalált térképekkel kapcsolatban közölte: részben be voltak rajtuk jelölve a bűncselekménnyel érintett helyek, más jelzéseket pedig a továbbiakban kell megfejteniük a nyomozóknak.
    
Bencze József azzal kapcsolatban, hogy hat embert fogtak el, de csak négy került előzetes letartóztatásba, azt mondta, hogy a másik két elfogott embert elszámoltatták, de olyan körülmény, amely megalapozta volna a gyanúsításukat, nem merült fel. Hozzátette: ennek ellenére nem kizárt, hogy a későbbiekben tanúként még kihallgatják őket.
    
Azt is elmondta, hogy a négy ember között ott van a bűncselekmény-sorozat irányítója is, de azt, hogy konkrétan melyikük az, nem adott választ.
    
A motivációra vonatkozó kérdésre vonatkozóan azt mondta: "van politikai előélete a csoport néhány tagjának", de erről többet nem kívánt közölni. A témát firtató kérdésre - miszerint ez valamilyen politikai csoportosuláshoz való tartozást jelent-e - azt mondta: 'kifejtette politikai véleményét, tartozott valahová", de azt nem árulta el, hogy melyik gyanúsítottról, vagy gyanúsítottakról beszél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!