Belföld

2009.08.29. 02:28

Sikeres füredi modell

Balatonfüred - Biztos vagyok benne, Zákonyi Ferenc munkássága nélkül Balatonfüred nem fejlődött volna azzá a kulturális várossá, amivé lett.

Martinovics Tibor

Ezt hangsúlyozta dr. Bóka István a neves helytörténész születésének századik évfordulója alkalmából pénteken rendezett emléknapon. A város polgármestere a Füredi Panteonban tartott emlékezésen, a Zákonyi család jelenlétében, úgy fogalmazott: egyre többen beszélnek füredi modellről, egyre többen látják és érzékelik a város fejlődését, ezért sokan és sokat tettek, de talán legtöbbet a nagy elődöknek köszönhet a település. 

- Zákonyi Ferenc példamutató életművet hagyott ránk. Szenvedélyesen szerette és kutatta a balatoni tájat. Már évtizedekkel ezelőtt azt vallotta, nem szabad a térségben kizárólag a nyári szezonra építeni, a településeknek meg kell őrizniük kulturális és történelmi értékeiket. Mindezért sokat is tett. Mai divatos kifejezéssel élve: szellemi városrehabilitációt indított el - mondta emlékező beszédében Bóka István. Zákonyi Ferenc a Füredi Panteonban álló emléktáblájának megkoszorúzása után az emlékezők átsétáltak a Kisfaludy Galériába, ahol Matyikó Sebestyén József, Rosta Sándor, illetve Cséby Géza tartott előadást Zákonyi értékmentő, a balatoni idegenforgalom fejlesztését előremozdító munkásságáról. Majd bemutatták a századik születésnap alkalmából kiadott A savanyúvizek városában című könyvét. 

A Praznovszky Mihály szerkesztette kötet Zákonyi Ferenc a városhoz kötődő írásait gyűjti össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!