Belföld

2009.09.11. 12:43

Fodor Gábor visszaadta képviselői mandátumát

Budapest - Fodor Gábor, az SZDSZ volt elnöke átadta Szili Katalin leköszönő házelnöknek parlamenti mandátumát pénteken.

MTI

Fodor Gábor a házelnökkel folytatott megbeszélése után elmondta: szeptember 14-ei hatállyal mond le a mandátumáról, és az ezzel kapcsolatos hivatalos iratokat adta át Szili Katalinnak.

Döntése hátteréről szólva a liberális politikus közölte: számára vállalhatatlan, hogy ma Magyarországon nincs párbeszéd, együttműködés és összefogás sem, s bár hivatásától kell megválnia, "becsületbeli okok" miatt most nem tudja azt folytatni.

Az MTI kérdésére azt mondta: nem lép ki az SZDSZ-ből. Arra a felvetésre, hogy alapít-e új pártot, Fodor Gábor azt válaszolta, hogy korai még erről beszélni, mindenesetre tény, hogy a magyar társadalom felfokozott érdeklődéssel tekint egy új politikai erő létrejöttére.

"Nem kívánok azok csoportjához csatlakozni, akik abból próbálnak politikai tőkét kovácsolni, hogy belerúgnak az SZDSZ-be" - fogalmazott, hozzátéve, hogy vannak elképzelései, de hogy mit hoz a jövő, arról majd a megfelelő pillanatban beszél.

Fodor Gábor - aki 1990 óta volt parlamenti képviselő, és legutóbb listán került az Országgyűlésbe - elmondta még: az elmúlt évtizedekben a közért dolgozott, "emelt fővel, tisztán, becsületesen" állhat a közvélemény előtt.

Bár - fejtette ki - erre büszke, az mégis fáj is neki, hogy attól a hivatásától kell most elköszönnie, amelyet eredményesen végzett, és amelyhez van tehetsége.

Az SZDSZ volt elnöke szerint az országban komoly bajban van, Magyarország politikai rendszere és az emberek gondolkodásmódja is megérett a változásra. Ennek kapcsán utalt a korrupcióra, a visszaélésekre, az "elkeseredett" az emberekre, akik közül sokan "politikai hontalannak" érzik magukat, mert nem találják a számukra vállalható politikai tömörülést.

A politikus leszögezte: a demokratikus politikai kultúrába vetett hite nem gyengült, sőt, erősödött; a közélet iránti elkötelezettségét megtartja, és amikor módja lesz rá, azt közéleti cselekvésben is hajlandó megmutatni.

"Fájó szívvel, de emelt fővel köszönök el a magyar parlamenttől" - fogalmazott.

Kérdésre válaszolva Fodor Gábor azt mondta: nem kíván az  SZDSZ belső ügyeivel foglalkozni, de a jelenlegi pártelnököt, Retkes Attilát áldozatnak látja. Az a probléma ugyanakkor, amely az ő helyzetét is lehetetlenné tette, ma is fennáll - jelentette ki, utalva arra, hogy a frakció most sem hajlandó együttműködni a párttal. 

"Ott tartunk, mintha az SZDSZ parlamenten kívüli párt lenne, van egy frakció, aminek nincs köze az SZDSZ-hez, az SZDSZ-nek pedig nincs köze a frakciójához, ez fenntarthatatlan állapot" - fogalmazott. Ezzel kapcsolatban azt mondta még: heroikus küzdelmet folytatott egy éven keresztül, hogy a párt és a frakció között megtalálják a közös pontokat, de  egy párt nem működhet a politikai közéletben úgy, hogy mást akar a párt, és mást a frakció.

Fodor Gábor egy parlamenti csengőt kapott Szili Katalintól emlékbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!