Belföld

2009.09.29. 07:12

Gyilkos katicabogarak Békésben

Békéscsaba - Szaporább, falánkabb és ellenállóbb a hazánkban élő őshonos katicabogaraknál az a faj, amelyet Békés megyében most először sikerült azonosítani - írta a Békés Megyei Hírlap kedden.

Kiss Nikolett

A megyei növényvédelem által talált bogár a levéltetvek mellett a hazai rokonfajok egyedeit is megeszi. A már beazonosított faj az őshonos katicák távol-keleti rokona, amely valószínűleg természetes úton érkezett Magyarországra. 

A katicák csúcsragadozójaként számon tartott harlekinkatica bizonyítottan ellensége a hétpettyes, a kétpettyes és a tizennégy pettyes bogárnak. Magyarországi megjelenésével ennek a három fajnak a megritkulásával mindenképpen számolni kell.
    
A sokszínű ázsiai katicafajt egyébként évek óta alkalmazzák kiváló eredménnyel biológiai védekezésként a levéltetvek ellen, mivel rendkívül hatékonyan irtják azokat. 

Észak-Amerikába és Európába is ezért telepítették őket. Amerikában 1988 óta alkalmazzák tömegesen a "harlekineket", és mára a kontinens leggyakoribb katicafajává vált. 

Ha elfogy a fő táplálékuknak számtó levéltetű, akkor más katicák lárváit, de hernyókat, atkákat, sőt édes gyümölcsöket is fogyasztanak, emberre azonban nem veszélyesek - olvasható a Békés Megyei Hírlap keddi számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!