Belföld

2009.09.11. 02:29

Kicsikart szabadság - Húsz éve nyílt meg a határ a keletnémetek előtt

Veszprém - Ezekben a napokban újra tisztelettel emlegetik Magyarország nevét a világ számos részén a keletnémet menekültek húsz évvel ezelőtti kiengedése miatt.

Győrffy Árpád

A vasfüggöny lebontásáról megemlékező júniusi konferencia, majd a Sopron melletti Páneurópai pikniket felidéző augusztusi rendezvények után a héten Sólyom László Berlinben ünnepi koncerten és más eseményeken vett részt. A köztársasági elnök Horst Köhler német államfő mellett találkozott az akkori események több fontos alakítójával is. A németek szerint a határnyitásnak rendkívül fontos szerepe volt az NDK-ban zajló reformfolyamatok felgyorsulásában és országuk újra-egyesítésének megvalósulásában. A két évtizeddel ezelőtti eseményekben a nyugatnémet és magyar politikai vezetőkkel azonos súlyú szerepet vittek azok az egyszerű német emberek, akik bátorságukkal, kitartásukkal kikényszerítették a másoknak is szabadságot hozó döntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!