Belföld

2009.09.21. 02:27

Szüret a remek borok városában - Pro Vino-érem a legjobbnak

Balatonfüred - Rengeteg színvonalas művészeti előadással, kitűnő borokkal, ételekkel, vidám menettel, szőlő-, gyümölcs- és borkóstolással telt a szüreti fesztivál.

Varga Ibolya

Balatonfüreden a szüreti fesztivál egyik fő szervezője és szereplője a Balatonvin Borlovagrend Egyesület, mely ebben az évben ünnepli alapításának huszonötödik évfordulóját a Szőlő és a bor nemzetközi városa címet is elnyert gyönyörű városban. A szüret most is sok embert vonzott.

A Balatonvin Borlovagrend Egyesület nagymértékben járul hozzá ahhoz, hogy Balatonfüred a legelismertebbek között foglaljon helyet a borvárosok között. Így például egyedül ennek a borlovagrendnek van saját himnusza, egyik oszlopos tagja, Balázs Árpád zeneszerző jóvoltából. A himnuszt az alapítás huszonötödik évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen mutatták be, azóta már egyes dalkörök meg is tanulták és éneklik a közös ünnepeken.

A Balatonvin Egyesület Magyarországon elsőként szervezett templomban borlovagavatást. Szombaton a Miklós Ferenc református lelkész vezette istentiszteletet követően a rend avatási szertartása szerint négy embert fogadtak a soraik közé. Koczor Kálmán elnök-nagymester dr. Bárán- dy Gergely politikust és három sikeres bortermelőt, Karl Lajost, Koronczai Zsoltot és Piffáth Lajost avatta borlovaggá az ország mintegy tucatnyi rendjét képviselő, a magyar borkultúrát fejleszteni hivatott emberek előtt.

Az avatás után vonultak a mólóhoz, ahol dr. Bóka Ist-ván országgyűlési képviselő, a város polgármestere, a borlovagrend tagja mondott szüreti köszöntőt. Ezt követően Varga Zoltánnak, Balatonfüred-Csopak Borvidéki Hegyközségi Tanácsa elnökének adta át a díszoklevelet arról, hogy ebben az évben az ő bo-rát választották arra, hogy jövőre a Balassi-kard elnevezésű irodalmi díj átadásának bora lehessen. Ugyancsak dr. Bóka István adta át Tóth János Zoltánnak, a badacsonyi Vinum Vulcanum Borlovagrend nagymesterének a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének leg-rangosabb díját, a Pro Vino- érmet.

Az ünnepség előtt és azt követően a borlovagok és a termelők a közönségnek már osztogatták a jobbnál jobb borokat, ezt folytatták is a menetben.

A vonulók négy állomásnál pihentek, ahol a szőlősgazdák vendégelték meg a vonulókat és az érdeklődőket.

A menetben vonult a Széchényi Ferenc Kertészeti Szakképző Iskola is, melynek diákjai szőlőt és őszi érésű gyümölcsöket osztogattak. Ezeknek sem volt kisebb sikerük, mint a boroknak.A Balatonv szervezett elsőként hazánkban templomban borlovagavatást

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!