Belföld

2009.10.06. 09:28

A közlekedési tárca nem járult hozzá az OrangeWays buszjáratainak indításához

Budapest - Nem adott engedélyt a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) az OrangeWays-nek belföldi távolsági autóbuszjáratok indításához - közölte a szaktárca az MTI érdeklődésére kedden.

MTI

Az OrangeWays Zrt. ugyanakkor azt közölte kedden az MTI-vel: tovább keresi annak lehetőségét, hogy a nemzetközi komfort kategóriás szolgáltatásait a belföldi utasok is mielőbb igénybe vehessék.

A közlemény idézi Kovács Miklóst, az OrangeWays vezérigazgatóját, aki szerint található olyan megoldás, amely egyúttal a közszolgáltatók érdekeit is figyelembe veszi. A bevezetendő üzleti alapú szolgáltatások ugyanis úgy elégíthetnek ki piaci igényt, hogy közben az állami költségvetést is tehermentesítik.

A KHEM emlékeztet arra, hogy a cég tervei szerint Budapest és több vidéki nagyváros között közlekedtetett volna menetrend szerinti autóbuszjáratokat, ami a vonatkozó előírások szerint kizárólag a szaktárca hozzájárulásával lehetséges.

"A közlekedési minisztérium a jogszabályi feltételek alapos mérlegelése után arról tájékoztatta a vállalatot, hogy az engedélyt nem adhatja meg" - közölte a KHEM.

Az OrangeWays Zrt. Budapestről öt nagyvárosba - Győrbe, Zalaegerszegre, Miskolcra,Szegedre és Debrecenbe - indított volna naponta többször közlekedő buszokat, az erre vonatkozó kérelmet adta be a közlekedési minisztériumba.

A KHEM emlékeztet rá, hogy az autóbusztörvény (2004. évi XXXIII. törvény az autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállításról) rögzíti annak feltételeit, hogy a szolgáltató kezdeményezése alapján milyen esetekben adható megbízás korábban nem biztosított közszolgáltatásra. A jogszabály szerint erre csak akkor van mód, ha az így megvalósuló közszolgáltatás valós utazási igények ésszerű kielégítését szolgálja, és nem jár együtt más szolgáltató közszolgáltatási szerződésben rögzített jogainak sérelmével vagy működőképességének veszélyeztetésével. E szolgáltatásért a szolgáltató veszteségkiegyenlítést nem kaphat.

A Zala Volán szakszervezetei júliusban tiltakoztak az OrangeWays tervezett menetrend szerinti járatai ellen, mert úgy vélték, a Budapest-Zalaegerszeg közötti járatok beindítása után tisztességtelen versenyhelyzet alakulna ki.

A Zala Volán szakszervezetei - a Volán Dolgozóinak Demokratikus Szakszervezete, a Zala Volán Személyközlekedési Szakszervezete, KKSZ Alapszervezete és a Zalai Autóbuszvezetők Szabad Szakszervezete - akkor közös levelet juttattak el Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszterhez, amelyben azt kérték, hogy ne támogassa a magánvállalkozó cég menetrendszerű autóbuszjáratainak indítását. A szakszervezet szerint "a helyközi közlekedés megújítása, színvonalas ellátása helyett a nyereség kiszivattyúzása húzódik meg a háttérben, amivel tudatosan legyengítik a Volánokat a 2012-es piacnyitás előtt".

Az OrangeWays Zrt. - amely több nemzetközi autóbuszjáratot is közlekedtet - akkori közleményben úgy reagált: tisztességes versenyhelyzetet lát abban, hogy az általa beindítani kívánt vonalakat és szolgáltatást a magyarországi autóbuszos közlekedésben résztvevő mintegy 9.000 autóbuszhoz viszonyítva 10, maximum 30 százalék eszközzel végezné.

Az OrangeWays akkor jelezte azt is, hogy olyan fogyasztói kört céloz meg járataival, amelynek igényeit a jelenlegi állami tömegközlekedési lehetőségek nem elégítik ki. Hangsúlyozták, hogy a cég mindezt saját üzleti kockázatára, állami finanszírozási igény nélkül végezné.

A társaság szerint ha a tervezett járatok sértenék is a jelenlegi közszolgáltatók érdekeit, akkor is lehetőségük van kapacitásaikat az átrendeződő igényekhez igazítani, így összességében a vállalat piacra lépése csak csökkentené a Volán társaságok összfinanszírozási igényét.

Az OrangeWays kedden közölte azt is, hogy 800 millió forintos beruházással tervezi belföldi expresszbusz-szolgáltatásának indítását, az eredeti tervek szerint 5 megyeszékhely és a főváros között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!