Belföld

2009.10.26. 03:29

Egy szűk esztendő - Mire futja a közpénzből jövőre?

Megyei körkép - Az eddigi legnehezebb éves költségvetés megalkotására készülnek az országgyűlési képviselők és a helyi önkormányzatok testületei. Miközben a felosztható pénz kevesebb lesz, a társadalom szinte minden csoportja jelzi, hogy többre tartana igényt.

Munkatársainktól

Erről az ellentmondásról is beszélt az ünnep előtt Veszprémben tartott előadásában Kovács Árpád. Az Állami Számvevőszék rövidesen leköszönő elnöke az ország bajainak okaként nemcsak a globális pénzügyi válságot, hanem a hazai nagy ellátórendszerek megfelelő szabályozásának 20 éve tartó halogatását említette.

Szerinte nem reális az a kép, amit az egyes emberek magukban kialakítottak a szűkebb és tágabb környezetük lehetőségeiről. Úgy tűnik, nem tudjuk felmérni, mire futja és mire nem ezen a fejlettségi szinten, amin pillanatnyilag vagyunk.

Kovács Árpád szerint ennek tudatosításában, a reális kép kialakításában nagy felelősség hárul a politikusokra. 

Kovács Árpád szerint nemcsak az egyes emberek tehetnek arról, ha nem tudják megfelelően megítélni, mire lehet költeni a közös pénzünkből, az állam kezelésében lévő évi 1313,2 ezer milliárd forintból, és mire nem jut ebből. Ezért nagy felelősség terheli a politikusokat. Ma is jellemző az a régi hozzáállás, miszerint csak döntés kérdése, hogy adunk-e valamire vagy nem. Ezt erősítette az eddigi kormányzatok viselkedése is, miközben azt kellett volna tudatosítaniuk, hogy mindenekelőtt jól kellene teljesíteni, megfelelően gazdálkodni a közvagyonnal.

Mi tesszük hozzá, hogy ez alól a gondolkodás alól a helyi döntéshozók is csak nehezen vonhatják ki magukat. Így egy-egy képviselő-testület munkáját is csak a részletek ismeretében lehet majd megítélni, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy az elvégzett munka nagysága nem mindig vág egybe a látható eredményekkel. A ciklus utolsó felvonásának  elején két település vezetőjétől kértünk rövid leltárt.


Németh Árpádtól, Várpalota polgármesterétől megtudtuk, az önkormányzat adósságállománya 2006 óta 23 százalékkal emelkedett, ugyanis a város 2007 májusában kötvényt bocsátott ki egymilliárd forint értékben.

A kötvény felhasználási célja fejlesztések, munkahelyteremtő és jövedelemtermelő beruházások lebonyolítása, pályázati önrészek biztosítása. A város kötelezettségállományában jelentős nagyságrenddel szerepel továbbá a környezetvédelmi rehabilitációs programhoz felhasznált úgynevezett japán hitel 3,2 milliárdos összege.

Németh Árpád hangsúlyozta, e két tétel törlesztési kötelezettsége még több mint tíz évig tartó terhet jelent a város számára, ugyanakkor saját bevételekből és az állami forrásokból a város intézményhálózatának üzemeltetése, a városüzemeltetés és a fejlesztések nem valósíthatók meg.


Ami a település gyarapítását illeti, a polgármester tájékoztatása szerint az önkormányzat 2006 óta 1,5 milliárd forintot fordított beruházásokra a városban, utakat, járdákat, játszótereket építettek, korszerűsítették a közvilágítást.

Több száz milliót költöttek olyan egyéb nagyberuházásokra, mint a távhőszolgáltatás fejlesztése, várrekonstrukció, munkahelyteremtő beruházás és a panelprogram.

 
A 2010. évi költségvetéssel kapcsolatban Németh Árpád elmondta, annak elkészítéséhez csak minimális részinformációk állnak rendelkezésre, így a tervezett hitelfelvételi nagyságrendet sem tudják még. 

Tény, hogy 2010-ben szigorúan a város működtetésére kell koncentrálni, így fejlesztési célú hitel felvételét nem tervezzük, működési célú hitel felvételét is csak a legszükségesebb mértékben.

 
Balatonfüreden az elmúlt három évben 3,8 milliárd forint értékű beruházás történt, ennek közel harmadát az önkormányzat saját pénzből fedezte. Ebben a ciklusban valósult meg a Balaton Ékköve program keretében a reformkori városrész rehabilitációja, ezenkívül megújult az arácsi városközpont és a Zákonyi sétány, befejeződött számos út felújítása, valamint a panelprogram révén a lakótelep is modernizálódott.

Az önkormányzat ingatlant nem értékesített, ugyanakkor tulajdonába került a város egyik legszebb helyén fekvő 7,5 hektáros terület, rajta a Vaszary- villával.

Fürednek összesen 350 millió forint támogatott kamatozású hitele van. A működési bevételeket nem, az egyéb bevételeket azonban a fejlesztések révén növelni tudta a város. A városi ingatlanvagyonból csupán az elkerülő út mellett felvásárolt telkeket adják el.

 
- A szükséges racionalizálást elkezdtük. Szakaszos leépítések voltak a tanintézményekben és a hivatalban. Újabb hiteleket nem kellett felvennünk, a város költségvetése kiegyensúlyozott, tartalékokkal is rendelkezünk.

A jövő év az általános megszorítások, illetve a turisztikai bevételek kurtítása révén nagyon nehéz lesz, kevés mozgástér marad, ennek ellenére most úgy látom, hogy az újabb ciklust működési hitel nélküli költségvetéssel lehet majd elkezdeni - válaszolta kérdésünkre dr. Bóka István.

A város polgármestere úgy véli, az uniós források nagy lehetőséget adtak a településfejlesztésre. - Sokat pályáztunk, úgy gondolom, végül is jól használtuk ki a lehetőségeket, sokat fejlődött a város - nyugtázta Bóka István.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!