Belföld

2009.10.14. 20:35

Lion Effort 2009: Svéd-magyar hadgyakorlat folyik Kecskeméten

Kecskemét - Médianapon tájékoztatták szerdán a sajtó képviselőit a Lion Effort 2009 elnevezésű, Kecskeméten zajló svéd-magyar hadgyakorlat részleteiről.

MTI

Az október 5-én kezdődött, a svéd és a magyar légierő által közösen szervezett hadgyakorlaton megfigyelői státusszal részt vesz Horvátország is.
   
A hadgyakorlatról egy évvel korábban született döntés, melynek értelmében ezután a svéd JAS 39-es Gripen repülőgépet használó országok közös gyakorlat alkalmával tapasztalatokat cserélnek - mondta a hadgyakorlatról rendezett tájékoztatón Ugrik Csaba alezredes.
   
Végül a csehek gazdasági és egyéb okok miatt a mostani gyakorlatot lemondták, viszont a horvát légierő megfigyelőket küldött.
   
Az október 15-éig tartó gyakorlaton csaknem 400 katona vesz részt. A Magyar Honvédséget az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, valamint az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred kijelölt erői, míg Svédországot a Svéd Légierő Air Combat School (Harcászati Vezetői Kiképző Központ) pilótái képviselik.
   
A repülők NATO támadó és védelmi légi műveleteket gyakorolnak, a légvédelmi rakéta alegység pedig bázisoltalmazást hajt végre.
   
A hadgyakorlaton részt vesz a NATO AWACS felderítő repülőgépe is. Ugrik Csaba alezredes beszámolt arról, hogy a rossz idő miatt a szerdai napon a gyakorlatokat csak a felszállásig tudták végrehajtani, de a tervezés és az előkészületek "élesben" mentek.
   
A gyakorlat statisztikai mutatói az utolsó nap előtt: 153 felszállás, 140 óra repülési idő és 200 tonna felhasznált üzemanyag.
   
A hadgyakorlat költségvetése hatmillió forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!