Belföld

2009.10.20. 21:49

Századvég-Forsense: erősödő Fidesz, gyengülő MSZP

Budapest - Háromszor annyian szavaznának egy "most vasárnapi" választáson a Fideszre, mint ahányan az MSZP-re a Századvég és a Forsense kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint.

MTI

Az MTI-nek megküldött összegzés szerint a szeptemberi adatokhoz képest a Fidesz öt százalékkal javított, míg az MSZP ugyanennyivel rontott a megítélésén a biztos szavazó pártválasztók körében.
   
Az október 5-e és 19-e között végzett kérdőíves kutatás szerint a Fidesz ebben a körben 62, az MSZP 20, míg a Jobbik 12 százaléknyi szavazatot kapna egy országgyűlési választáson. Az LMP négy, az MDF egy százalékot kapna, míg az SZDSZ még az egy százalékot sem érné el.
   
Az elemzés szerint az őszi politikai évnyitót követően jelentősen változott a politikai pártok támogatottsága: míg a Fideszt egyértelműen kedvezően érintette a "politikai napirend sűrűsödése", addig a szocialisták, illetve a kormány veszítettek támogatottságából.
   
Egy most vasárnapi választásra a szavazók 59 százaléka menne el biztosan, ez az arány megegyezik az év elején, illetve a kora tavasszal mért eredményekkel.
   
Az összes kérdezett körében a szocialisták támogatottsága jelenleg 11 százalék (3 százalékkal kevesebb, mint szeptemberben), a legnagyobb ellenzéki párt pedig a válaszolók 33 százalékát (8 százalékkal többet, mint egy hónapja) tudhatja maga mögött.
   
A Fidesz tábora az 55 év felettiek és a budapestiek körében is rendkívül erős, majdnem kétszer nagyobb, mint MSZP-é, bár továbbra is e két nagy csoport az MSZP legfontosabb bázisa.
   
A pártok korösszetételét vizsgálva az elemzés megállapítja: ma már a Jobbik számít a legfiatalabb pártnak; a 35 alatti szavazók itt felülreprezentáltak.
   
A kora őszi adatokhoz képest romlott a kormány megítélése. A Bajnai-kormány megalakulása óta az október az első olyan hónap, amikor nem javult, hanem romlott a korábbiakhoz képest a kabinet megítélése.
   
A többség, 57 százalék negatívan értékelte a kormány munkáját, ez négy százalékkal több, mint egy hónapja. A kormány megítélésével szemben ugyan javult az ellenzék munkájának megítélése, (jelenleg 40 százalék értékeli pozitívan), de még mindig többségben vannak az ellenzék munkájával elégedetlenek (51 százalék).
   
Továbbra is jelentős azok aránya, akik mind a kormányt, mind az ellenzéket inkább negatívan értékelik (22 százalék).
   
A megkérdezettek inkább Orbán Viktort tartják alkalmasabbnak a miniszterelnöki poszt betöltésére, mint Bajnai Gordont. A két politikus közti különbség a nyári hónapok előtt volt utoljára ilyen jelentős: 45 százalék Orbánt, 25 százalék Bajnait tartja alkalmasabbnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!