Belföld

2009.10.13. 02:28

Több rendőr járőrözhet az utcán

Veszprém - Januártól emelkedhet az utcai járőrök létszáma, ugyanis az eddigi objektumőri feladatokat a rendőrség által kiképzett fegyveres biztonsági őrök veszik át.

Halmos György

Erről a megyei főkapitányság rendészeti igazgatója beszélt. Csizmadia Gábor ezredes elmondta, hogy a rendőrség objektumaira rendőrök vigyáznak, akik emiatt olyankor nem tudnak utcai szolgálatot ellátni.

A saját fegyveres biztonsági őrök kiképzésük után ezt az őrzési feladatot átveszik, így a felszabaduló létszámot utcai szolgálatra lehet vezényelni. Január elsejétől első körben ez tíz helyet érint a megyében, vagyis ennyivel többen tudnak majd járőrözni, de a teljes létszám 35 körül alakul majd.

Az ezredes érdeklődésünkre elmondta, hogy a rendőrségen kívül más szervezetek eddig is képeztek ki fegyveres biztonsági őröket, akik a veszélyeztetettség szerint úgynevezett első kategóriába tartozó, nemzetbiztonsági szempontból fontos intézményekben teljesítettek szolgálatot.

A rendőrség megfelelő szakmai apparátussal és intézményi hálózattal rendelkezik a kiképzéshez, ezt a feladatot saját embereik oldják meg, így jelentős költséget takarítanak meg.

A feladatra jelentkezőknek egyébként szigorú fizikai és pszichikai elvárásokat kell teljesíteniük. A kiképzett őrök a rendőrség kötelékébe kerülnek, de közalkalmazottként.

- Szeretnénk, ha megoldódna az átjárhatóság, vagyis, ha a fegyveres biztonsági őrnek megtetszik a rendőrségi munka, akkor jelentkezhessen közénk - közölte Csizmadia Gábor ezredes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!