Belföld

2010.01.07. 14:22

A nők kiváló katonák

Ezernél több középiskolás ismerkedett a katonaélet izgalmaival és a katonai felsőoktatás lehetőségeivel csütörtökön Debrecenben, az egyetemi Lovarda klubban - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

MTI

A látványos közelharc-bemutatóval, technikai szemlével, repülőgép-szimulátorokkal, s a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE) bemutatásával tarkított egész napos programokon meglehetősen sok diáklány volt az érdeklődők között.

A katonai felsőoktatásban, csakúgy mint a Magyar Honvédségnél, 20-25 százalék a nők aránya - magyarázta az MTI-nek Siposné Kecskeméthy Klára ezredes, a ZMNE oktatási rektorhelyettese.

"A nők nem rosszabb és nem jobb katonák, mint a férfiak, hanem másak. Vannak olyan tulajdonságaik: az érzékenység, a tolerancia, az empátia, amelyek kiváló katonává teszik őket" - fűzte hozzá az ezredes-professzor asszony.

Elmondta azt is, hogy jelenleg 3540, alapképzésben résztvevő hallgatójuk van, közülük 395-en katonai, a többiek polgári szakokon tanulnak. 

A rendkívül népszerű civil szakok között említette a biztonsági- és védelempolitikai, a védelmi igazgatási, valamint a hadi- és biztonságtechnikai mérnöki képzési irányokat.

Nagy Zoltán mérnök alezredes, a debreceni toborzóközpont parancsnoka az MTI-nek elmondta: 67 hajdú-bihari, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei középiskola diákjait hívták meg a hagyományos évnyitó egyetemi toborzó roadshow-ra.

Közülük 27 iskola előzetesen jelezte, hogy csoportosan érkeznek a bemutatóra, de számos, Debrecentől távolabb eső településről a honvédség buszai szállították az érdeklődőket a helyszínre.

Nagy Zoltán szerint évről-évre növekszik az érdeklődés a katonai pályát és a továbbtanulási lehetőségeket bemutató programjaik iránt.

A múlt évben csupán Hajdú-Biharból 300-an jelentkeztek továbbtanulni a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem katonai és civil szakirányaira, s közülük 60-at fel is vettek - tette hozzá Nagy Zoltán alezredes.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!