Belföld

2010.01.05. 07:28

BKV: 150 busz késve vagy egyáltalán nem közlekedik

Mintegy 150 busz késve vagy egyáltalán nem közlekedik kedd reggel a fővárosban; a buszok elsősorban Dél-Budán és Dél-Pesten hiányoznak - mondta Erős János, a BKV fődiszpécsere.

MTI

A fődiszpécser szerint ez már javulás az előző naphoz képest, amikor mintegy 180 busz nem állt forgalomba.

A BKV járműátcsoportosítással próbálja kezelni a problémát és azt javasolja az utasoknak, hogy elsősorban a villamosokat és a metrót használják, amelyek zavartalanul közlekednek - tette hozzá Erős János.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) szerint kedd reggel 6 óráig 250 BKV busz késve vagy egyáltalán nem indult el, emiatt a belvárosban, illetve a főváros déli részén kell számítani járatkimaradásokra.

Vitézy Dávid, a VEKE szóvivője úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy reggel 6 óráig egyáltalán nem indultak el a 16, 16A, 27, 53, 58, 102, 112 és 123 jelzésű autóbuszok. 

A Belvárosban, Csepelen, Dél-Budán a buszok fele hiányzik, ezért a követési idők megduplázódtak - mondta.

Hétfőn reggel a BKV több száz járművet nem tudott üzembe állítani, a problémát az okozza, hogy január elsejétől a cég a munka törvénykönyve szerint működik - közölte Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője hétfőn az MTI-vel.

A BKV és a szakszervezetek december 22-én jelentették be, hogy nem tudtak megállapodni az év végén lejáró kollektív szerződés szövegéről, ezért 2010. január 1-jétől a BKV a munka törvénykönyve szerint működik. Emiatt a szakszervezeti vezetők szerint olyan változás áll be a BKV-nál, amelyet már az utasok is érezni fognak: borulhat a teljes menetrend is.

A közlekedési vállalat hétfőn azt közölte: azonnali vizsgálatot indít a reggeli meghibásodások miatt. Közleménye szerint a Kelenföldi buszgarázsban folytatott vizsgálat során bebizonyosodott, hogy például míg korábban a reggeli meghibásodások száma napi 8-10 volt, hétfőn 172 hibát észleltek. 

Felhívták a figyelmet arra: "érdekes egybeesése a történéseknek, hogy e nagyszámú meghibásodás éppen a munka törvénykönyve szerinti működés első hétköznapján következett be, miután a szakszervezetek egy része sztrájkra szólította fel a munkavállalókat, mivel nem sikerült megegyezni a kollektív szerződésről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!