Belföld

2010.02.02. 06:24

Népszava: mégis házelnök lesz Schmitt Pál?

A Népszava szerint többen ismét tudni vélik, hogy ha a Fidesz kerül kormányra, Schmitt Pál lesz az Országgyűlés elnöke.

MTI

A napilap keddi számának ismertetése szerint az élsportolóból lett politikus jelenleg az Európai Parlament egyik alelnöke, illetve a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, akinek közjogi méltóságként mind a két tisztségről le kellene mondani. Az ellenzéki pártban már az EP-választás előtt beszéltek arról, hogy Schmitt egy évnél tovább nem marad majd a brüsszeli testület tagja, hiszen 2010 nyarán Orbán Viktor hazahívja. 

Fideszes körből a Népszava úgy értesült, hogy az EP alelnöke azt a posztot választja, amelyiken a leendő fideszes kormányfő számít rá. Ahhoz persze, hogy házelnök lehessen, egyéni körzetben kell indulnia a választáson vagy helyet kell kapnia valamelyik listán. Néhányan azt mondták, nem véletlen, hogy a nyugdíjasoknak ezúttal ő írt levelet a Fidesz nevében, bár hozzátették, hogy Schmitt a kampányokban korábban is részt vett.

A Magyar Olimpiai Bizottság vezetői - érthetően - nem szívesen nyilatkoznak a témában. Főként azért nem, mert Schmitt esetleges távozása a szervezet éléről ugyan szóbeszéd tárgya, konkrétum azonban abból bizonyosan jó ideig nem lesz. Csurka Gergely, a MOB sajtófőnöke úgy reagált: "Schmitt Pál elnök lehetséges lemondása egyelőre semmiféle napirenden nem szerepel. Közeleg a téli olimpia, a MOB teljes erővel a vancouveri játékokra, nem pedig a politikai kampányra összpontosít." Gyárfás Tamás alelnök, a Magyar Úszószövetség első embere úgy nyilatkozott, nem tud ilyen forgatókönyvről, s több elnökségi tag is kijelentette, hogy nem hallott az elnök efféle terveiről. 

A szintén elnökségi tag Kovács "Kokó" István, korábbi profi ökölvívó a Népszavának elmondta: elképzelhető, hogy kandidálna a posztra, de már azt is megtiszteltetésnek tartja, hogy a neve felvetődött.

A Népszava forrásai szerint Orbán Viktornak január elején a MOB elnökségénél tett látogatása inkább azt erősíti, hogy a Fidesz elnöke a sport területén számít Schmitt szolgálataira. A MOB-elnök ismerői kijelentették: amíg nincs meggyőződve arról, hogy a legfőbb közjogi méltóságok egyike ő lesz, nem fog lépni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!