Belföld

2010.03.18. 12:04

Izraeli repülők - nagykövet: nem kémrepülők jártak Ferihegyen

Budapest - Nem kémrepülők jártak szerdán Ferihegyen, a két izraeli gép egy szokásos rutinfeladatot látott el, korábban is történt már ilyen - mondta Aliza Bin-Noun izraeli nagykövet csütörtökön az MTI-nek.

MTI

"Természetesen nem kémrepülők voltak". Az izraeli légierő gépeinek rutinrepüléséről van szó, amelyre időről-időre sor kerül, nem ez volt az első eset - hangsúlyozta a nagykövet, hozzátéve: "semmi különös nincs ebben", legutóbb néhány hónappal ezelőtt történt hasonló.

Az MTI azon kérdésére, hogy pontosan milyen rutinfeladatot hajtottak végre a gépek szerdán Magyarországon, a nagykövet azt mondta: nem tudja megmondani a gyakorlat célját és pontos időpontját sem, mert nincs beavatva a részletekbe. A nagykövetség feladata mindössze az, hogy engedélyeket kérjen a hatóságoktól ilyen esetekben - tette hozzá.

A küldetést a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) engedélyezte. A gyakorlatnak megfelelően a magyar külügyminisztériumon keresztül intézték az ügyet, rajtuk keresztül kértek engedélyt az illetékes hatóságtól és a külügyi tárca továbbította az NKH jóváhagyását - mondta a nagykövet. 

A rutingyakorlatban Budapest mellett a bulgáriai Várna is szerepelt - tette hozzá.

Aliza Bin-Noun kiemelte: valamiféle mögöttes szándékot sejt a mostani ügyben, szerinte nem véletlenül jelent meg a hír a csütörtöki Magyar Nemzetben. "Izrael-ellenességet érzek a háttérben" - tette hozzá.

Az MTI megkeresésére a Külügyminisztérium szóvivője is azt mondta, hogy a tárca csak "postásként" vett részt ebben az ügyben.

"Csak közvetítő szerepet játszik a Külügyminisztérium" - hangsúlyozta Mátrai Zsuzsanna.

Az MTI kérdésére a Nemzeti Közlekedési Hatóság megerősítette, hogy ők adták ki az engedélyt az izraeli gépeknek.

"Az izraeli repülőgépek számára előzetes külügyi egyeztetést követően a légiközlekedési törvény alapján került az átrepülési engedély kiadásra" - írta egymondatos válaszában Szabó Aliz, az NKH kommunikációs referense. 

A hatóság levelében nem válaszolt az MTI azon kérdésére, hogy pontosan milyen célból érkeztek a gépek, milyen típusú repülőkről van szó, honnan jöttek és hova tartottak, leszálltak-e Magyarországon és szállítottak-e utasokat. 

A Magyar Nemzet csütörtöki száma szerint az izraeli légi- és űrerők két gépe szerdán kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott. 

Bajnai Gordon kormányfő azonnali vizsgálatot rendelt el az ügyben. A Fidesz a közvélemény azonnali, világos és egyértelmű tájékoztatását követeli a kormánytól.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!