Belföld

2010.03.03. 18:18

Pannónia a parkerdőben

Várpalota - Aláírta az idei évre szóló szerződést a várpalotai önkormányzat és a Pannónia Fesztivált (PaFe) szervező Petrol Music & Media Kft, így május végén biztosan megtartják a tavaly 100 ezer látogatót vonzó rendezvényt a Cseri-parkerdőben.

Szabó Péter Dániel

Több hetes huzavona után került pont a PaFe ügyének végére. A várpalotai képviselők előbb zárt ülésen olyan határozatot hoztak, amelynek feltételeit teljesíthetetlennek tartotta a szervező cég. Felmerült az is, hogy más városban rendezik meg a négynapos, s tavaly 100 ezer látogatót vonzó dzsemborit. Több település is jelezte, szívesen látnák a Pannóniát, míg Várpalotán szimpátiatüntetést is meghirdettek a fesztivál mellett. Végül a képviselők visszavonták határozatukat, s megegyeztek a szervezőkkel.

- Bár előrehaladott tárgyalásokat folytattunk több önkormányzattal is, úgy döntöttünk, hogy élünk a várpalotai képviselő-testület által adott lehetőséggel, s nem költöztetjük el a fesztivált Várpalotáról - mondta el Mázló Imre főszervező, aki újfent hangsúlyozta, hosszú távon számol a várossal és a kiváló helyszínnek bizonyuló Cseri-parkerdővel.

Ahogy arról lapunkban is beszámoltunk, februárban rendkívüli ülésen, zárt ajtók mögött tárgyalta a fesztivál ügyét a képviselő-testület. Akkor nem jutottak megegyezésre a felek, sőt, Mázló Imre közölte, az általa teljesíthetetlennek tartott feltételek miatt elköltözteti Várpalotáról a Pannóniát.

Egy héttel később aztán újra napirendre került a PaFe ügye, a képviselők visszavonták korábbi határozatukat, s megbízták a polgármestert a tárgyalások lefolytatásával.

- Hétfőn aláírtuk az idei évre szóló szerződést Németh Árpád polgármesterrel. A megállapodás értelmében, amennyiben a tavalyi feltételekkel valósul meg a rendezvény, összesen egymillió forintot ajánlunk fel az önkormányzat által kijelölt egy vagy két palotai iskolának. Ami a fásítási programot illeti, a településnek pályáznia kell a PaFe internetes honlapján meghirdetett feltételek szerint. Az év folyamán egy öt-hét évre szóló, mindkét fél számára kedvező szerződésről is leülünk majd tárgyalni a várossal, terveink szerint azonban a jövőben az általunk felajánlott pénzösszeggel iskolákat, sportegyesületeket, civil szervezeteket támogatnánk - hangsúlyozta a főszervező.

- A Pannónia Fesztivál óriási hírnevet hozott és hoz a városnak. Rengeteg fiatal látogat el hozzánk, akik Várpalotán költik a pénzüket, s komoly bevételt hoznak a helyi vállalkozóknak, így adóbevétel formájában az önkormányzatnak is. Nem beszélve arról, hogy a szervezők a személyszállításhoz és a rendezvény őrző-védő feladatainak ellátásához is helyi vállalkozókat alkalmaznak - mondta el kérdésünkre Németh Árpád, a település polgármestere. Hozzátette, ezért kérte a képviselő-testületet, hogy vonja vissza korábbi döntését.

A városban, főképp a fiatalok körében egyébként nagy felzúdulást okozott az elmúlt hetekben folyó, a fesztivál palotai létét is veszélybe sodró egyezkedés az önkormányzat és a szervezők között. Az elmúlt hét végére a rendőrség felé bejelentett szimpátiatüntetést is szerveztek a Thury-vár elé, ám a politikamentes demonstráció végül a képviselők pozitív döntése miatt elmaradt.

Raska Annamária, a tüntetés szervezője örül annak, hogy végül pont került a hetek óta húzódó ügy végére.

- Nem kérdés, a Pannónia Fesztivál felrajzolta az országos térképre Várpalotát, alig két év alatt ez vitathatatlan eredmény. Így érthetően rengetegen felháborodtak annak hallatán, hogy más városba költözik a négynapos buli. Az interneten keresztül sokan jelezték, kiállnának a PaFe érdekében, hiszen az több szempontból hasznot és elismertséget hoz a városnak. Örülök azonban annak, hogy végül nem kellett megtartani a demonstrációt, s idén is jól szórakozhatunk a parkerdőben - fűzte hozzá a zenekedvelő várpalotai ifjú hölgy.

Koncert hazai pályán

Az országszerte igen népszerű, s nem mellesleg Várpalotáról indult Vad Fruttik zenekar is nagyon örül annak, hogy mégis lesz a Cseri-parkerdőben fesztivál.

- Sajnos a szülővárosunkban nincs olyan koncerthelyszín, ahol felléphetnénk, így a gyakorlatban a május végi rendezvény az egyetlen, ahol a saját közönségünk előtt játszhatunk. Ezért is ijedtünk meg annak hallatán, hogy elköltözik a számunkra abszolút hazai pályás buli. A tavalyi koncert is nagyon jól sikerült, a hideg és esős idő ellenére teljesen megtelt a sátor, ahol játszottunk - mondta el Likó Marcell, a zenekar frontembere.

Az énekesgitárostól azt is megtudtuk, a Pünkösd előtt esedékes fesztiválon a szeptemberben megjelenő harmadik nagylemezükről is hallhat ízelítőt a közönség, így a slágerek mellett a Lehetek én is vagy a Limonádé című új dalok is felcsendülnek majd.

 

 

Nehéz feladat, s az újságírónak nem is tiszte véleményt alkotni a Pannónia Fesztivál körül kialakult helyzetről. Értelmetlen vádaskodás helyett inkább a pozitívumokkal kell foglalkozni, mert azok is vannak bőven az ügy kapcsán. Például az, hogy itt mindenki ugyanazt akarta: legyen PaFe Várpalotán. Még a képviselő-testület is, amelynek tagjaira lapunk internetes kiadásán is sokan próbálták ráhúzni a vizes lepedőt.

Csak éppen mindenki másképp gondolta a fesztivál megvalósítását. Az önkormányzat a költségvetési hiányt csökkentette volna a parkerdő bérbeadásával, míg a szervezők arra hivatkoztak, a már meghirdetett rendezvény büdzséjébe nem fér bele további kiadás, tárgyaljanak jövőre. Mindkét álláspont érthető. 

A május végén Palotára látogató több 10 ezer embert azonban csak az érdekli, hogy legyen Pannónia Fesztivál. A hogyanra nem kíváncsiak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!