Belföld

2010.05.19. 07:07

Több mint egymillió homokzsákot használtak fel eddig a Sajó, Hernád, Bódva mentén

Edelény - Több mint egymillió homokzsákot használtak fel eddig az árvízi védekezéshez a Sajó, a Hernád és a Bódva mentén.

MTI

Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság árvízvédelmi osztályvezetője az MTI-nek elmondta: a Hernád felső szakaszán - Hidasnémetinél - szerdán 366 centiméteres apadó vízállást mértek. Méránál a folyó 434 centivel tetőzött az elmúlt nap folyamán, azóta 30 centimétert apadt a víz szintje.

Gesztelynél szerdán reggel 438 centiméteres volt a vízállás, ütemesen, mintegy 2 óránként 20 centimétert árad a folyó - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy már most a 2004 évi egyik legnyagobb árvíz szintjét is elérte az ár magassága. A tetőzést szerdán, a délelőtti, kora délutáni órákra várják a vízügyi szakemberek az eddigi legnagyobb árvíz szintjéhez közeli vízállásokkal.

A Hernád menti védekezés egyik legkritikusabb szakaszánál, Ócsanálos, Gesztely térségében az elmúlt nap és éjszaka folyamán magasították a töltéseket, több 10 ezer homokzsákot beépítve - közölte.

A Sajó kapcsán elmondta: a folyó felső- és középső része ütemesen apad, jelenleg Felsőzsolca térségében tart a tetőző ár, szerda reggel 440 centiméter körül ingadozott a víz szintje az öblözet feltöltődése miatt. Miskolc keleti kapujánál keletkeztek elöntések, de itt megfeszített munkával sikerült lokalizálni a további áradatot - részletezte a szakember.

Beszámolt arról, hogy a Bódván megindult az apadás, Hídvégardóban szerdán reggel 297 centiméter volt a vízszint - az eddigi legnagyobb érték itt 291 centiméter volt -, Szendrőben 291 centivel tetőzött az elmúlt nap folyamán, azóta 15 centiméteres apadást regisztráltak.

A Bódva ha lassan is, de Edelénynél is apad, szerdán több tízezer homokzsák beépítésével emelték a nyúlgátak szintjét és támasztották meg a Bódva töltéseit a településen. "Úgy tűnik, hogy sikerült megvédeni a töltést a rendkívüli árhullám magasságától, a korábban keletkezett három vízátfolyás helyén kívül nem keletkezett más" - fűzte hozzá.

Csont Csaba külön felhívta a figyelmet az apadás veszélyeire. Mint mondta, "a megindult lassú vízszintcsökkenés nem jelentheti azt, hogy lankad a figyelem, most még inkább koncentrálni kell az átázott, megviselt töltés állapotára, mert az apadó víz veszélyt jelent a gátaknak".

Kitért arra, hogy szerdán a Sajó és a Hernád együttes árhulláma az alsó nyílt ártérben találkozik egymással, rendkívül magas vízszinteket eredményezve.

A három érintett folyón az elmúlt 24 órában mintegy 1500 fős vízügyi különítmény dolgozott, amely szükség esetén a bajbajutott önkormányzatoknak azonnal segítséget tud nyújtani.

Bojti Imre ezredes, a Borsod megyei védelmi bizottság ügyeletese az MTI-nek azt mondta: a megyében eddig 1394 embert kellett kiköltözteni az áradások miatt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!