Belföld

2010.06.08. 14:29

Orbán: fokozatosan terhelnénk rá az egy adókulcsot a minimálbérre

Budapest - Idén még nem érintik a minimálbér adómentességét a kormány gazdasági akciótervének részeként kedden bejelentett intézkedések, de Orbán Viktor kabinetje várhatóan fokozatosan bevezeti a minimálbér adóterhelését.

MTI

A miniszterelnök az MTI-nek a minimálbérre vonatkozó kérdésére - az akciótervet ismertető keddi parlamenti beszéde és viszonválasza után, az Országházból távozóban - annyit mondott: fokozatosan, két éven belül, azaz 2012 január elsejéig kell bevezetni az új rendszert, hogy "folyamatosan vezessük ki az adójóváírást, és folyamatosan terheljük rá a minimálbérre az egy kulcsot".

Orbán Viktor a gazdasági akciótervet ismertetve a parlamentben azt mondta, egykulcsos családi jövedelemadó bevezetését tervezik, amelyre két év alatt állna át az ország úgy, hogy ennyi idő alatt 1,3 millió munkavállalót vonnak be az adórendszerbe, és ennyi idő alatt kivezetik a rendszerből az adójóváírás intézményét. Indítványozta, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó esetében 16 százalékos legyen az adókulcs.

"Ennek az adórendszernek mindenki nyertese lesz, az átállás pedig fokozatosan, a teherbíró képességnek megfelelő ütemben történik majd" - jelentette ki a kormányfő.

Az MTI megszólaltatta Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert is, aki annyit közölt: a kormány kedden bejelentett intézkedési tervei legkorábban a jövő évtől érinthetik a minimálbér adómentességét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!