Belföld

2010.06.30. 16:23

Változások a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen

Dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter a mai napon látogatást tett a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen, ahol állománygyűlés keretében ismertette az egységes közszolgálati egyetem létrehozásával kapcsolatos kormányzati elgondolás főbb elemeit, a nemzeti tisztképzés katonai jellegének erősítésével kapcsolatos elvárásait, illetve az ezekkel összefüggő egyes személyi döntéseit.

Országos Sajtószolgálat (OS)

A honvédelmi miniszter beszédében kiemelte: a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem a magyar nemzeti katonai tisztképzés egyetlen, több mint 200 éves hagyománnyal rendelkező szervezete tiszteletre méltó eredményekkel.

Az intézménynek egyidejűleg kell megfelelnie a nemzeti tisztképzéssel szemben támasztott követelményeknek és a munkaerő-piac feltételeinek.

Dr. Hende Csaba elmondta, a Kormány határozott célja egy olyan egységes közszolgálati egyetem létrehozása, amely európai szintű elitegyetemmé fejlődhet, ugyanakkor egyformán szolgálja az állami szervek részére egységes követelmények alapján felkészített köztisztviselői/kormánytisztviselői kar oktatását, valamint a honvédtisztek hagyományokon alapuló, de a kornak megfelelő képzését.

Az átalakítás az intézmény vezetésében is változtatásokat igényel. Dr. Hende Csaba az állománygyűlésen bejelentette, hogy a mai nappal megszűnt prof. Dr. Szabó János rektori megbízása, illetve szintén a mai nappal elfogadta Dr. Nagy Kálmán okleveles mérnök ezredes kancellár lemondását. A miniszter 2010. július 1-jei hatállyal megbízta Dr. Deák János nyugállományú vezérezredest, a Honvédelmi Minisztérium miniszteri tanácsadó testületének elnökét a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem miniszteri biztosi teendőinek ellátásával, Dr. Lakatos László okleveles mérnök vezérőrnagyot pedig az intézmény főtitkári feladataival. A miniszteri biztos szavai szerint az új közszolgálati egyetem már a jövő esztendőben megalakulhat, és a honvédelmi vezetés szándéka szerint mindenképpen megőrzi a Zrínyi Miklós nevet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!