Belföld

2010.07.16. 13:10

Hende Csaba: sem a Tubesen, sem a Zengőn nem épül radar

Budapest - Sem a Tubesen, sem a Zengőn nem épül katonai radar; a NATO-kötelezettségben vállalt radarállomást azonban felállítják, de egyelőre nem tudni hol - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken - egy más témában tartott - sajtótájékoztatón a fővárosban.

MTI

A radarállomás felállítása elengedhetetlenül fontos az ország biztonságának és szuverenitásának szempontjából. "Egész egyszerűen látnunk kell, hogy mi történik a légterünkben" - mondta.

Mint megemlítette: a lehetséges helyszínek mérlegelése, kiválasztása jelenleg még folyamatban van.

Magyarországon a Zengő az egyetlen olyan helyszín, amely teljesen kielégíti a katonai biztonsági követelményeket. Tehát csak a Zengőről lát ez a radar korlátlanul mindent; bárhol máshol úgynevezett réskitöltő radarszázadokat kell rendszerben tartani, legalább kettőt, aminek költsége akár a tízmilliárd forintot is elérheti évente.

A NATO 2006 májusában katonai-szakmai szempontból fogadta el a háromdimenziós lokátor tubesi helyszínét. A Honvédelmi Minisztérium által kiadott építési engedélyt Pécs városa megfellebbezte. Tiltó-módosító rendeleteket hoztak az építkezés megakadályozására, amelyeket az Alkotmánybíróság utólag alkotmányellenesnek ítélt.

Az elmúlt év végén a pécsi önkormányzat lezáratta a Tubesre vezető utat, Páva Zsolt fideszes polgármester pedig bejelentette: megakadályozzák a hegyre tervezett katonai radarállomás építését.

Idén március 17-én a Legfelsőbb Bíróság új eljárásra kötelezte a Tubesre tervezett NATO-radar ügyében a Honvédelmi Minisztérium építési hatósági osztályát. A HM ettől állt most el, immár hivatalosan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!