Belföld

2010.07.01. 09:42

Jövő héten tárgyalják a gazdasági akciótervet

Budapest - Háromnapos ülést tart jövő héten az Országgyűlés, amely elkezdi tárgyalni a kormány 29 pontból álló gazdasági akciótervének végrehajtásához kapcsoló törvénycsomagokat - közölte Balsai István, a Fidesz frakcióvezető-helyettese a házbizottság ülése után csütörtökön.

MTI

Elmondta: két nagy törvénycsomag kerül az Országgyűlés elé, a gazdasági és a közbeszerzési jogszabályok módosításáról, utóbbi például száz új törvényszakaszt tartalmaz.

Hozzátette: két alkotmánymódosítás tárgyalását is megkezdi az Országgyűlés. Az egyik a közbiztonságot érintő jogszabályokhoz kapcsolódik és a bíróság jogkörét terjesztené ki, a másik lehetővé tenné a költségvetési szektorban a 98 százalékos rendkívüli személyi jövedelemadó bevezetését a 60 napon túli végkielégítésekre.

Balsai István tájékoztatása szerint szintén jövő héten kezdődik a földtörvény, valamint a szociális és egészségügyi törvények módosításának a vitája, továbbá megalakul az alkotmány-előkészítő eseti bizottság, aminek 10 kormánypárti és öt ellenzéki tagja lesz.

Beszámolt arról: tudomásul vették az ellenzéknek a házbizottság ülésén elhangzott, nem alaptalan kritikáját, hogy kevés az idő a törvényjavaslatok áttanulmányozására, ezért azt kérték a kormánytól, hogy pénteken nyújtsák be a háznak ezeket az indítványokat.

Balsai István kitért arra, hogy az Országgyűlés július 19-én új házelnököt és alkotmánybírákat is választ.     Kérdésre válaszolva közölte, a házbizottság ülésén nem hangzott el az új házelnök neve.

Az MTI kérdésére válaszolva azt mondta, hogy az Országos Választási Bizottságot megújító személyi döntést nem szükséges a nyári rendkívüli ülésszak alatt meghozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!