Belföld

2010.07.01. 10:43

Kolompár-per - Nem vall a másodrendű vádlott

Kecskemét - Kolompár László másodrendű vádlott, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnökhelyettese megtagadta a vallomást a Kolompár Orbán és társai ellen a Kecskeméti Városi Bíróságon folyó büntetőper csütörtöki tárgyalási napján.

MTI

Kolompár László a per júniusi tárgyalási napjain nem jelent meg. Az OCÖ elnökhelyettese egy baleset következtében súlyosan megsérült, amit orvosi papírokkal igazolt. A bíróság októberre halasztotta a tárgyalás folytatását, ennek ellenére csütörtökön folytatta a bizonyítási eljárást.

A tárgyaláson megjelent másodrendű vádlotton szemmel látható sérülések nem voltak, a vallomást azonban megtagadta.

Mátyásné Polereczki Éva bíró nem adott választ az MTI-nek arra a kérdésére, hogy miért próbálta kihallgatni a tervezettnél korábban a másodrendű vádlottat.

A váratlan dátumváltozásban szerepe lehetett annak, hogy a Magyar Nemzet megírta: bár az egyik vádlott, Kolompár László elnökhelyettes kezelése miatt októberre kellett halasztani a tárgyalások folytatását, az illető jelen volt az OCÖ szombati közgyűlésén.

Mivel a tárgyaláson a másodrendű vádlott megtagadta a vallomást, ezért a bíróság a nyomozati szakban tett vallomását olvasta fel.

Kolompár László ellen két vádpontban emelt vádat az ügyészség. Az egyik vádpont szerint az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) pályázaton 13 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a Kiskunhalasi Cigány Érdekképviseleti Szervezetnek. A szervezet nevében a pályázatot Kolompár Orbán elsőrendű vádlott írta alá. Az elszámoláshoz felhasználták azokat a számlákat, amelyeket a másodrendű vádlott tulajdonában lévő gazdasági társaság adott ki. Kolompár László - aki a Keceli Cigány Érdekképviseleti Szervezet elnöke is - a nyomozati szakban elismerte: a számlák mögött nem volt valós teljesítés, a számlakönyvet jóhiszeműen adta át Kolompár Orbán munkatársának.

A másik vádpont szerint Kolompár Lászlót jogtalan gazdasági előny megszerzésével vádolja az ügyészség, mert az elsőrendű vádlottal és társaival együtt az Európai Unió foglalkoztatási programját segítő pályázat révén a közösségi költségvetésből 109,1 millió forintot, a hazai költségvetésből 36,4 millió forintot szereztek meg jogosulatlanul, és további 76,5 millió forintot kíséreltek megszerezni.

Ezzel a váddal kapcsolatban Kolompár László a nyomozati szakban sem tett vallomást.

Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke és nyolc társa ellen indított eljárásban három ügyet egyesítettek, és egyben tárgyalják őket.

Mátyásné Polereczki Éva bíró októberben folytatja a tárgyalást. A bíróság 130-150 tanú, valamint szakértők meghallgatását tervezi.

Kolompár Orbánt és nyolc társát jogosulatlan gazdasági előny megszerzésével, magánokirat-hamisítással, sikkasztással, valamint az európai közösségek pénzügyi érdekeinek és a számvitel rendjének megsértésével vádolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!