Belföld

2010.07.01. 09:09

MSZP: kiszolgáltatottá teszi a munkavállalókat a kormánytisztviselői törvény

Budapest - Gúr Nándor szocialista képviselő szerint az új kormánytisztviselői törvény miatt a munkavállalók még kiszolgáltatottabbak lettek. Az MSZP az Alkotmánybíróságnál támadta meg a jogszabályt - közölte a politikus.

MTI

Az ellenzéki képviselő csütörtöki sajtótájékoztatóján kiemelte: az államfő által az Országgyűlésnek visszaküldött, majd a Ház által újra megszavazott törvény figyelmen kívül hagyja azt, hogy a munkavállalónak joga van tudni, munkaadója milyen indokok alapján kíván tőle megválni.

Gúr Nándor szerint a törvény miatt még kiszolgáltatottabbak lettek a munkavállalók. Szükségszerű, hogy az elbocsátás kapcsán legyen valós, okszerű indok - mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy még a rendkívüli felmondás esetében is indokolnia kell a munkaadónak az elbocsátást.

Gúr Nándor felidézte azt, hogy Schmitt Pál, a hétfőn augusztus 6-i hatállyal megválasztott köztársasági elnök az MSZP-frakció előtt hétfőn azt mondta: "maximálisan egyetért" azzal, hogy Sólyom László köztársasági elnök visszaküldte az Országgyűlésnek a kormánytisztviselőkről szóló törvényt.

Schmitt Pál akkor azt mondta, reméli, hogy a döntéshozók megfontolják az államfő érveit, ekkor a szocialista frakció több tagja jelezte, hogy ez nem lehetséges, mivel a törvényt már elfogadta az Országgyűlés - elevenítette fel Gúr Nándor.

Mint mondta, ezzel azt akarta érzékeltetni, hogy "ma a kormánytöbbség keretei között hogyan zajlik a törvénykezés". Véleménye szerint az országgyűlési képviselők jelentős hányada nem is tudja, hogy milyen szavazásokon vannak túl.

Gúr Nándor közölte: az MSZP az Alkotmánybírósághoz fordult a kormánytisztviselői törvény miatt.

Az ellenzéki képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a szocialista párt csütörtök délutántól elindítja jogsegélyszolgálatát, amely innentől kezdve minden második hét csütörtökének délutánján elérhető lesz.

Sólyom László köztársasági elnök hétfőn írta alá - a korábban általa visszaküldött - a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt. A törvény szerint a kormánytisztviselők munkaviszonyát az állam indoklás nélkül, két hónapos felmondási idővel megszüntetheti.

A jogszabályt, annak június 8-i elfogadását követően az államfő nem írta alá, hanem megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek. A Ház zárószavazás előtt egy módosító csomag elfogadásával kibővítette a törvényt, annak hatálya alá vonta a közigazgatási államtitkárokat és a helyettes államtitkárokat, azaz a szakmai vezetőket; nem változtatott viszont a parlament azon a passzuson, amellyel az államfő nem értett egyet: így a munkáltatók a kormánytisztviselőket indoklás nélkül menthetik majd fel. A köztársasági elnök álláspontja szerint az indoklás nélküli elbocsátás lehetősége ellentétes az Európai Unió jogával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!