Belföld

2010.07.08. 11:44

Nem indulhatnak a választáson a katonák és a rendőrök

Budapest - Még polgármester- vagy képviselőjelöltek sem lehetnének a honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai a szolgálati jogviszonyuk fennállása alatt és annak megszűnését vagy megszüntetését követő öt évig. Az erről szóló alkotmánymódosítási javaslatot csütörtökön nyújtotta be az Országgyűlésnek a fideszes Lázár János és frakciótársa, Kocsis Máté.

MTI

Az alaptörvény jelenleg azt mondja ki, hogy a Magyar Honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem lehetnek tagjai pártnak, és politikai tevékenységet nem folytathatnak.
   
Lázár János és Kocsis Máté ezt azzal egészítené ki, hogy az említettek szolgálati jogviszonyuk fennállása alatt és annak megszűnését vagy megszüntetését követő öt évig nem indulhatnak jelöltként az országgyűlési képviselők választásán, az európai parlamenti választáson, a helyi önkormányzati képviselők és a polgármesterek, valamint a kisebbségi önkormányzati képviselők választásán.
   
A változtatás a kihirdetést követő nyolcadik napon lépne hatályba.
   
A fideszes politikusok javaslatuk indoklásában azt írják, hogy a módosítás a hatalom megosztásának és az államhatalmi ágak elválasztásának biztosítása érdekében az alkotmány szintjén garantálja, hogy a Magyar Honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai, mint a végrehajtó hatalom gyakorlásában részt vevő tisztségviselők ne lehessenek egyben a törvényhozó hatalmat gyakorló Országgyűlés tagjai, de még jelöltként se indulhassanak az egyes választásokon.
   
A változtatást az indokolja - írja Lázár János és Kocsis Máté -, hogy nemcsak a megválasztott képviselők, illetve polgármesterek, hanem – a jelöltté nyilvánítástól kezdve - már az ilyen tisztségre jelöltek sem tekinthetők függetlennek az egyes pártok politikáitól. "Márpedig az érintett szolgálatok depolitizálása, és ezáltal a plurális demokrácia megszilárdítása alkotmányosan indokolt cél minden demokratikus jogállamban" - hangsúlyozzák.
   
A hivatásos állomány tagjai kényszerítő hatalommal rendelkeznek, és általában fegyvert is viselhetnek, így végső soron az államot szolgálják. Az embereknek ezért joguk van arra, hogy a rendőrséggel és az egyéb rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjaival való érintkezésük során olyan, politikailag semleges tisztségviselőkkel találkozzanak, akikre még a gyanú árnyéka sem vetülhet azzal kapcsolatban, hogy munkájukat nem pártsemlegesen végzik - fejtik ki álláspontjukat, hozzátéve, hogy a javaslat elfogadásával szerintük biztosított lenne, hogy az érintett szervek hivatásos állományú tagjai esetében a politikai befolyásoltság látszata is kizárt legyen.
   
Az ötéves időtartamot az indokolja - folytatják a fideszesek -, hogy az érintett szolgálatok tagjai szolgálati jogviszonyuk megszűnése után még nem szakadnak el egyik napról a másikra korábbi munkatársaiktól, munkahelyi barátaiktól, így megszűnő jogviszonyukat követően az általuk – akárcsak jelöltként – képviselt politikai nézetek befolyással lehetnek korábbi, jelenleg még aktív állományú munkatársaikra. "A javaslat elfogadása esetén azonban kétség sem férhet ahhoz, hogy az ötéves időtartam lejártával jelöltként elinduló - és esetleg megválasztott - egykori hivatásos állományú tag ennyi idő elteltével még bármiféle befolyással is lehetne korábbi munkatársaira" - zárja indoklását Lázár János és Kocsis Máté.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!