Belföld

2010.08.19. 21:53

Leteszik esküjüket a nemzetvédelmi egyetemen végzett tisztek

Budapest - Augusztus 20-án, pénteken ünnepélyes esküt tesznek a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen végzett ifjú tisztek a közjogi méltóságok, valamint az ország nyilvánossága előtt Budapesten a Hősök terén - közölte a Honvédelmi Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.

MTI

A tárca közleménye szerint idén összesen 69-en kapnak hadnagyi rendfokozatot, köztük 11 nő. Az avatási ünnepség kiemelt mozzanataként az esküt előmondó honvédtiszt a tiszttársak által aláírt eskü névjegyzékét nyújtja majd át Schmitt Pál köztársasági elnöknek, a Magyar Honvédség főparancsnokának - írta a tárca.

Ludovikás hagyományokat felelevenítve, az ünnepség új elemeként, idén először tiszti szablyával díszelegnek majd a honvédtisztek, amelyet Hende Csaba, honvédelmi miniszter adományozott a leendő tiszteknek. Kiemelték: a díszzászlóalj egyik százada a tisztjelöltek új díszegyenruháját viseli majd. Az eskütételt követően pedig a tisztek megkoszorúzzák a Hősök Emlékkövét.

A program szerint 9:45-től katonazenével szórakoztatják a közönséget a budapesti és vidéki zenekarok, mialatt az Oktogontól a Hősök terére vonulnak, ahol 11 órakor kezdődik a tisztavatás. Ezen kívül lesz még technikai bemutató, az ünnepség közben pedig helikopterek és repülőgépek repülnek majd át a tér fölött.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!