Belföld

2010.09.12. 10:37

LMP a hajléktalankérdésről: ostoba törvények helyett valós megoldások

Budapest - Látszatmegoldás a hajléktalanok közterületről való kitiltása - véli a fővárosi XI. kerületi LMP-s polgármesterjelölt. Gajárszki Áron szerint az önkormányzatoknak a menedékházak létrehozását kell támogatniuk.

MTI

Gajárszki Áron és a párt két képviselőjelöltje az újbudai Monarchia Öröksége című rendezvényen korabeli koldus ruházatot idéző jelmezben jelent meg vasárnap, hogy ezzel is demonstrálja a párt témáról kialakult véleményét.

Ezzel kapcsolatban a polgármesterjelölt az MTI-nek elmondta: a monarchia napon fel akarják hívni a lakosság figyelmét, hogy az utcai hajléktalanság problémája nincs megoldva.

Szerinte látszatintézkedés a hajléktalanok közterületről való kitiltása - ahogy azt a kormányzat is tervezi -, helyette a menedékházak építését kellene támogatnia.

Elmondta: a XI. kerületben működik egy ilyen, állami pénzből létrehozott menedékház. Ennek kialakítása, működtetése az önkormányzat éves költségvetésének két ezreléke - hívta fel a figyelmet.

Gajárszki Áron aláhúzta: ha megválasztják polgármesternek, biztosítja a szükséges 45 millió forintot. Kiemelte, egy ilyen menedékházban a hajléktalanok el tudják zárni személyes holmijukat, tudnak tisztálkodni és elszeparáltan aludni.

Úgy vélekedett, hogy hasonló kezdeményezések támogatásával megszűnne az utcai hajléktalanság. Leszögezte: nem ostoba törvényeket kell hozni, hanem valós megoldást kell kínálni, akár a probléma közegészségügyi részére.

Szerinte a monarchia nap azért jó apropó kezdeményezésükre, mert a monarchia korában, az ipari forradalom után indult meg a vidékről tömegesen felvándorlók miatt a városok felduzzadása; az emberek egy része mögül eltűnt a család adta szociális háló. A rászorultak támogatását az önkormányzatoknak kellene felvállalniuk, ahelyett, hogy büntetik őket - közölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!