Belföld

2010.10.29. 17:05

Halottainkra emlékezünk

Megyei körkép - Nem minden kultúrában övezi bánat a halottakra való emlékezést. Nálunk talán a mindenszentek az, amikor a tiszteletet megadva, de viszonylag derűsen, családi körben, őszi séta keretében szembe tudunk nézni a halállal.

zaol.hu

Pápán hétfőig 6-23 óráig tart nyitva az Alsóvárosi temető, tudtuk meg a működtetést végző MÉKI-R Kft. ügyvezetőjétől, Bordás Ferencnétől. A cég két dolgozója folyamatosan ügyeletet tart, napközben pedig további két munkatársuk is beáll, hogy információt adjanak a sírokról, fogadják az esetleges befizetéseket. Nyitva lesz a temető mosdója, egy mobil illemhelyet is kitesznek a parkolóba. Megnyitják a bejárat közelében lévő szükségparkolót is. A temetőbe minden olyan személyt be lehet autóval vinni, aki rászorul erre, nem ragaszkodnak a mozgássérült-igazolványhoz. A polgárőrök, közterület-felügyelők, rendőrök összehangolt járőrözéssel próbálják elriasztani a bűnözőket. 

Megyénk településein az önkormányzatok és a temetőket működtető más szervezetek többnyire megfelelően felkészültek a halottak napja, mindenszentek idején zajló temetőjárásra. Körképünkben illetékesek beszélnek arról, hogyan készültek fel a hosszú hétvégi temetői csúcsforgalomra.Balatonfüreden valamennyi temetőben meghosszabbított nyitva tartás lesz  mindenszentek idején, sőt már na- pokkal előbb is. Évek óta a temetők fenntartói a hozzátar- tozók igényeihez igazodnak, így például a köztemetőbe gyakorlatilag bármikor be lehet menni, hivatalosan azonban a 18 órai zárást 22 órára tolták ki. A halottak napján azonban nem zárják be a temetőket.
 
Az önkormányzati tulajdonban lévő Probio Zrt. ez év nyarán átvette a katolikus temetők üzemeltetését az egyháztól, azóta a cég végzi a terület rendben tartását és a sírhelykijelölést is, a református temetők megmaradtak az egyház kezelésében.
 
Egyre  gyakoribb, hogy a sírhelyeket évente egyszer, mindenszentekkor keresik csak fel a hozzátartozók, ezért figyelni kell a temető gondozottságára. Egyébként egyre gyakoribb az urnás temetés, most már nagyobb százalékban veszik ezt igénybe, mint a hagyományos koporsós temetést. A lejárt  sírhelyek  újbóli megváltását igyekszünk diszkréten jelezni, ebből nem szokott különösebb probléma lenni.

Sajnos a lopások azonban továbbra is gondot okoznak, elsősorban a virágokat tulajdonítják el, ezért ilyen- kor, mindenszentekkor igyekszünk a szokottnál is nagyobb figyelmet fordítani az őrzésre, a polgárőrség  és a rendőrség is segít ebben  válaszolta érdeklődésünkre Tolnai Lászlóné temetőgondnok.

A köztemetőben ez év májusban új ravatalozó épült, itt november 2-án, kedden  ökumenikus halottak napi megemlékezést rendeznek 17 órai kezdettel.
Idén is folytatják az 1997-ben elkezdett hagyományt, s Veszprémben a Vámosi úti temetőben november 1-jén 17 órakor ismét megtartják a halottak napi megemlékezést  mondta Tóth János, a temetőgondnokság vezetője. A megyeszékhely hét köztemetőjének működtetéséért, rendben tartásáért felelős gondnokság idén kétszer helyezett ki díszítő murvát a köztemetőkbe, mintegy 250 ezer forint értékben.

A rendben tartás az Alsóvárosi temetőben nagyon nehéz, tekintve, hogy azon két városrészt összekötő gyalogút vezet át, így lezárni nem lehet. A temetőt használó hajléktalanokkal a rendőrség sem tud mit kezdeni. A temetőgondnokság nyomaik eltüntetésével küzd újra és újra.
A veszprémi temetők közül azok, ahova kocsival is be lehet hajtani, ezen a hétvégén reggel héttől sötétedésig tartanak nyitva. A Vámosi útiba azonban 31-én és 1-jén nem lehet autóval bemenni a megnövekedett gyalogosforgalom miatt. A temetőgondokság a rendőrséggel és polgárőrséggel együttműködve igyekszik a temetők és parkolók biztonságát erősíteni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!