Belföld

2010.10.11. 04:59

Hitelcsapdában az MDF és az SZDSZ?

Budapest - Százmilliókért vásároltak ingatlanokat az előző országgyűlési ciklus parlamenti pártjai, méghozzá az általuk megszavazott kedvezményes hitelfeltételekkel - írta hétfői számában a Népszabadság, amely szerint az MDF és az SZDSZ van a legnagyobb bajban, miután csúfos vereségük után minden állami támogatástól elestek.

MTI

A lap emlékeztetett: ötpárti egyeztetéssel fogadták el két évvel ezelőtt az úgynevezett vagyontörvényt, amely lehetővé tette, hogy az akkori parlamenti pártok kedvezményes feltételekkel vásárolhassák meg az általuk használt, bérelt ingatlanokat.

A Fidesz több mint kétszázmillió forintos hitelt igényelt – az érintett pártok közt a legkevesebbet –, ebből huszonkét ingatlant, főként választókerületi irodákat vett. A pártnak nem jelent különösebb gondot a hiteltörlesztés, választási győzelmükkel ugyanis nagy arányban megnőtt az állami támogatásuk is.    

A szocialisták 723,5 millió forintot vettek fel, a megvásárolni kívánt negyvennégy ingatlanból viszont csak huszonkettőt vettek meg ebből a forrásból, a többit a megyék és az országos központ arányos felosztással. A párt azonban nehezebb anyagi helyzetbe került az elveszített választások után; a csökkenő állami támogatás miatt az apparátus jelentős részének is felmondtak.

Az akkori parlamenti mandátumarányához képest az MDF vette fel a legtöbb hitelt: 450 millió forintot. Ebből huszonegy ingatlant vettek meg, benne a Szilágyi Erzsébet fasoron álló székházat is. A választási vereséggel viszont ők is elestek az állami bevételektől. Horváth István, az MDF elnökhelyettese azt mondta: a hiteleket tudják és akarják is törleszteni, de mint fogalmazott, meg kell vizsgálni, hogy melyek azok az irodák, amelyek nem feltétlenül kell hogy az MDF tulajdonában maradjanak.

A lap összeállítása szerint az SZDSZ-t érintette a parlamentből való kiesés a legérzékenyebben. A szabad demokraták évi 261 milliós állami támogatása nullára csökkent, de elveszítette az évi 109 milliós költségvetési támogatását a pártközeli Szabó Miklós Szabadelvű Alapítvány is. A liberálisok hat budapesti és tizenegy vidéki ingatlanra vettek fel kedvezményes hitelt: 327 millió forintot. Szabadai Viktor, az SZDSZ országos ügyvivői testületének ügyvezető elnöke a lapnak azt mondta: az MFB-vel való tárgyalások témája, hogy az SZDSZ birtokában lévő ingatlanokat miként lehet értékesíteni és abból visszafi zetni a hitelállományt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!